Roken is slecht voor de gezondheid. Iedereen weet wel dat de sigarettenrook onder andere de longen aantast. Maar roken is ook om een andere reden niet goed voor je. Het zorgt voor een slechtere genezing van wonden, botbreuken en operaties. Dus als je een operatie moet ondergaan en je zoekt nog een reden om te stoppen, dan is dit een hele goede.
Wat maakt roken zo slecht?
Sigarettenrook bevat schadelijke stoffen als nicotine en koolmonoxide. Hierdoor komt er adrenaline vrij in het bloed. Dit zorgt voor een hogere hartslag, verhoogde bloeddruk en een toename in de bloedsuikerspiegel. Dit voelt als een kick. En daar zit precies het probleem. Dit gevoel vinden veel mensen lekker. Het is verslavend en dat maakt het zo moeilijk om ermee te stoppen. Ondanks dat het schadelijk voor je is. Maar er gebeurt nog veel meer in het lichaam. En die zaken zorgen er allemaal voor dat de doorbloeding afneemt:
- Vooral de kleine bloedvaten trekken samen.
- De wanden van de bloedvaten raken beschadigd.
- Er ontstaat aderverkalking.
- De kans op trombose neemt toe.
- Het zuurstofgehalte in het bloed daalt.
Bij langdurig roken ontstaat op een gegeven moment blijvende en onherstelbare schade aan de bloedsomloop.
Af en toe een sigaretje roken?
Niet elke roker is een kettingroker die de ene sigaret met de andere aansteekt. Maar toch is elke sigaret er eentje te veel. Het roken van één sigaret zorgt al voor een flinke afname van het zuurstofgehalte in het bloed. Als je een heel pakje per dag rookt, dan wordt je lichaam dus voortdurend van minder zuurstof voorzien.
Goed nieuws!
Als je stopt met roken is het koolmonoxide al na 12 uur verdwenen uit het bloed. De doorbloeding verbetert dus vrijwel direct. Om nicotine uit het bloed te verwijderen heeft het lichaam wat langer te tijd nodig. Zo’n 2 weken. Stoppen met roken zorgt voor:
- De vorming van nieuwe bloedvaatjes.
- De aanmaak van meer weefsel om een wond of botbreuk te herstellen.
- Verbeterende conditie.
- Verhoogde weerstand.
Stoppen met roken voor een operatie
Het is dus nooit te laat en altijd zinvol om te stoppen met roken. Zeker als je een operatie moet ondergaan zijn niet-rokers in het voordeel. Om de kans op een geslaagde operatie zo groot mogelijk te maken is het dus erg belangrijk om minimaal een aantal weken voor de operatie geen sigaret meer aan te raken. Houd dit ook na afloop van de operatie minstens nog een paar weken vol. In ieder geval totdat de wond goed is genezen. Maar het allermooist is natuurlijk om te stoppen en helemaal niet meer te beginnen met roken.
Vooral ingrepen aan handen en voeten staan erom bekend slecht te genezen. Dit heeft te maken met de grootte van de bloedvaten. Deze zijn hier al heel klein en dus extra gevoelig voor nicotine en koolmonoxide. Rokers hebben hierdoor ook vaker last van koude handen en voeten. Dit is zeker in de wintermaanden extra vervelend. In sommige gevallen zal een chirurg zelfs helemaal niet willen opereren als iemand nog steeds rookt. De kans dat de operatie mislukt of dat er complicaties, zoals een niet-genezende wond of wondinfectie optreden is namelijk vele malen groter.
Stoppen met roken is niet makkelijk
Er zijn dus genoeg redenen te bedenken om te stoppen met roken. Toch lukt het mensen vaak niet om de sigaretten links te laten liggen. Heb je zelf al meerdere keren geprobeerd te stoppen, maar houd je het niet vol? Bespreek dit dan met de huisarts. Die kan je helpen om een geschikte manier te vinden en je hierin begeleiden.
Bron: www.hierhebikpijn.nl