023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Heb je pijn aan je scheenbeen? Grote kans dat je last hebt van shin splints. Dit is een verzamelnaam voor allerlei klachten aan het scheenbeen. De term shin splint wordt tegenwoordig vervangen door de term mediaal tibiaal stresssyndroom (MTSS). Het is een pijnklacht die veel voorkomt bij hardlopers, volleyballers en andere sporten waarbij veel gesprongen wordt. 

Symptomen
Shin splint is een zeurende pijn die zich over een gebied van ongeveer vijf centimeter over het onderbeen uitspreidt. De pijn treedt op bij inspanning en wordt, naarmate de klacht langer bestaat, niet minder in rust. Het is een overbelasting blessure en is daardoor altijd het gevolg van een te grote belasting op de betrokken weefsels. Dit kan komen door een te snelle opbouw in trainingsbelasting, lopen op een harde of afdalende ondergrond, verkeerde looptechniek door O-benen of stand afwijkingen van de voet of verkeerd schoeisel.

Pijn verminderen
Om de pijn aan je scheenbeen ook op lange termijn te verminderen is het heel belangrijk om rust te nemen. Alle activiteiten die de shin splints provoceren zal je zoveel mogelijk moeten vermijden. Daarnaast is het verstandig om langs de fysiotherapeut te gaan om je klachten te laten diagnosticeren met behulp van lichamelijk onderzoek om te achterhalen waarom deze klacht zich bij jou heeft ontwikkeld.

Herstellen
Na het onderzoek naar de oorzaak van jouw shin splints, zal de fysiotherapeut met je aan de slag gaan met oefeningen om deze oorzaak aan te pakken. Denk hierbij aan oefeningen om stand afwijkingen op te heffen of om je looptechniek te verbeteren. Bovendien kan het zijn dat je andere schoenen nodig hebt, voor betere demping of correctie. Je hebt geduld nodig bij het herstellen van shin splints, je kan volledig van deze blessure herstellen maar als je te snel je trainingen hervat komen de klachten snel terug en ben je terug bij af. Onze fysiotherapeuten kunnen deze diagnose stellen en een behandelplan opstellen wat het herstel bevordert. 023 7600600.