023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Wanneer je langdurig je spieren aanspant kan dat leiden tot snellere lokale spiervermoeidheid en pijn. Spiertraining en (spier)ontspanningstraining kunnen de klachten af laten nemen. Spierspanningsklachten bestaan in allerlei vormen en gradaties. De eenvoudigste vorm spierpijn kennen we allemaal. De herhalende vormen van spierpijn (bijv. rugklachten) zijn ons ook niet onbekend. 

Pijnklachten
De wat gecompliceerder vorm geeft echter zo’n verscheidenheid aan symptomen dat we die vaak niet eens herkennen als spierklachten, bijvoorbeeld nek en schouderklachten als (mede-) oorzaak van allerlei lichamelijke en psychische klachten. Wanneer spieren (langdurig) worden overbelast geeft dit kleine lokale spiervezelscheurtjes. Het lichaam (in gezonde toestand) is prima in staat deze kleine scheurtjes te herstellen zonder dat we het merken. Meestal ’s avonds en ’s nachts is ons lichaam optimaal bezig te herstellen. In sommige gevallen echter is ons lichaam niet in staat voldoende te herstellen waardoor de volgende dag al met een achterstand wordt begonnen. Pijn ’s avonds kun je zien als een waarschuwingssignaal voor mogelijke overbelasting. Je kunt dit signaal gewoon negeren maar op een gegeven moment houdt het echter op. En wordt de pijn continu. Je moet dan ook niet verwachten dat de klachten snel over zullen gaan. Het gehele systeem is ontregeld en je moet het veel tijd geven om weer op orde te komen. De tijd geven betekent niet gewoon afwachten maar juist actie ondernemen. Je moet de gehele situatie veranderen. Zoek naar een nieuwe balans, voorkom verdere overbelasting en maak je lichaam sterker om toekomstige belasting beter aan te kunnen

Wat kun je doen?
Door spanning en overbelasting te voorkomen kun je spanningsklachten helpen verminderen. Maar door veel dingen te vermijden kun je juist ‘onder belast’ raken. Wat helpt (op korte termijn) om je spieren te ontspannen? 

Een warm bad, ontspanningsoefeningen, rekken en geplande rust kunnen helpen maar ook zefl masseren. Zoek de pijnlijke spieren op en ga ze rustig masseren. Massage is het rustig heen en weer duwen van spieren zodat deze enigszins worden opgerekt en meer ontspannen raken. Voel dus met de gespannen spieren en met je eigen hand. Spieren rond je schouderblad kun je het best masseren als de arm die je wil masseren ontspannen hangt of ligt. Plaats je ene hand op de pijnlijke spier, houdt druk op de plek, en beweeg je loshangende arm rustig heen en weer. Je kunt bijvoorbeeld rondjesdraaien en je arm als pendel heen en weer laten slingeren. 

Houding en beweging
Probeer creatief oplossingen te vinden die het beste passen in jouw situatie. Geef niet te gauw op: het kan lang duren voordat je resultaat voelt. Bedenk dat het weinig nut heeft om van uur tot uur te kijken hoeveel last je hebt. Het is zinvoller om af en toe te overpeinzen hoeveel last je een maand geleden had en hoeveel het nu beter gaat. Stel geen onmogelijke doelen en stel geen onmogelijke eisen aan jezelf. Raak niet gefrustreerd als het een tijdje minder gaat. Dat hoort bij de aard van deze klachten en je weet dat eraan gewerkt wordt. 

Heb je last van chronische pijnklachten? Neem dan contact op met Melanie om te overleggen wat wij voor je kunnen betekenen. melanie.storm@nieuwgroenendaal.nl

Bron: OCA