023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Ervaar je pijn in je bil met uitstraling naar je been? Dan kan het zijn dat je last hebt van het ‘piriformis syndroom’. Bij het piriformis syndroom is er vooral sprake van een stekende pijn in de bilregio. Dit ontstaat doordat een grote zenuw (nervus ischiadicus) die vanuit de onderrug, via de bil naar het been toe loopt, geïrriteerd raakt.

Deze zenuw loopt in de bilregio tussen meerdere diep gelegen bilspieren, waarvan de piriformis spier er één is. Doordat de piriformis spier aangedaan is, kan de zenuw geïrriteerd raken, wat uiteindelijk leidt tot pijnklachten in de bil en soms ook uitstralend naar het been.

Symptomen
Het piriformis syndroom kan bij mensen stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van ons bovenbeen, de kuit of zelfs in onze voet. Het piriformis syndroom begint vaak met tintelingen of een gevoel van doofheid in de bil.

  • Pijn in de bil, vaak diep vanbinnen, bij zitten. Dit is het meest voorkomende symptoom.
  • Drukpijn in het midden van de bil
  • Pijn aan de heup of uitstralende pijn aan de achterkant van het been.
  • De pijn verergert na lange tijd zitten, lopen of rennen
  • De pijn neemt af nadat men is gaan liggen op de rug.

Oorzaken
Er zijn een paar veel voorkomende oorzaken van het piriformis syndroom:

  • Verdikking van de piriformis spier
  • Verkorting van de piriformis spier
  • Hoge spanning van de piriformis spier

Behandeling van het piriformis syndroom
Voor de behandeling van het piriformis syndroom, gelden twee basisregels. Eén: net als bij andere aandoeningen, is het van het grootste belang om in beweging te blijven. En twee: hoe vroeger de behandeling begint, des te beter de genezing.

Met speciale oefeningen rekt de fysiotherapeut de piriformis spier op. Zo ontspant de spier, en belemmert hij minder de ischias-zenuw. Soms lukt dat ook met massage op het pijnpunt. Of versterkt de fysiotherapeut met oefeningen de andere spieren in de bil-, heup- en bekkenregio. Een stap verder is dan weer ‘dry needling’. Met een naald prikt de therapeut in de pijnlijke spier. Die spier trekt dan even samen en ontspant daarna.

Ervaar je pijn in je bil? Blijf er niet mee rondlopen maar maak direct een afspraak bij de fysiotherapeut. 023 7600600