023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Op je werk zit je veel, meestal werk je op kantoor ook achter een computer. De laatste jaren blijkt dat de hele dag zitten slecht is voor de conditie en voor het lichaam.

Ergonomische bureaustoelen zijn tegenwoordig de norm op ieder kantoor. Maar die ergonomische bureaustoel moet wel goed bij jouw lichaam passen. Anders krijg je voordat je het weet alsnog last van jouw nek of rug en lig je bij de fysiotherapeut op de behandelbank.

Waar let ik op bij het kiezen van een bureaustoel?

Een goede bureaustoel past bij jouw lichaam. Je lichaamsverhoudingen spelen hierbij wel een belangrijke rol. Denk daarbij bijvoorbeeld aan je beenlengte, romplengte of armlengte. Is de stoel te smal, te hoog of te laag, dan neem je al snel een verkeerde houding aan. Dat is voor een kort moment niet zo erg, maar als je langdurig een verkeerde zithouding hebt, krijg je al snel pijn in je rug of aan je nek of schouder. Een bureaustoel waarin je lekker lui kunt hangen, zit misschien wel relaxed, maar is voor je onderrug niet zo fijn. Als je constant op het puntje van je stoel moet zitten, neem je al snel een gebochelde houding aan, waardoor je juist veel spierspanning in je nekspieren opbouwt. Een goede bureaustoel geeft voldoende ondersteuning in je rug, maar geeft je wel de ruimte om een actieve houding aan te nemen.

Hoe stel ik mijn bureaustoel in?

Bijna niemand neemt de tijd om zijn of haar bureaustoel even goed in te stellen. Terwijl dit helemaal niet zoveel werk is. De hoogte is goed wanneer je, met je rug tegen de leuning, een hoek van 90 graden maakt met je knieën en je voeten plat op de grond staan. De hoogte van je bureau is dan correct wanneer je handen plat erop kunnen rusten met je ellebogen ook in een hoek van 90 graden. Ook de hoogte van het beeldscherm is dan nog van belang. Als je recht vooruit kijkt, moet ongeveer een derde van het beeldscherm zich boven ooghoogte bevinden en twee derde van het beeldscherm eronder. Ook kan je bij veel bureaustoelen het zitvlak naar voren of naar achteren kantelen. Hierdoor verandert de stand van je bekken, waardoor ook de stand van je rug automatisch beïnvloed wordt.

Adviezen op maat

Als je wilt weten wat voor jou een goede zithouding is, maak dan een afspraak met onze arbeidsfysiotherapeut Evelien Kremer. Evelien.kremer@nieuwgroenendaal.nl. Zij kan ook tips en oefeningen geven om je houding voldoende af te kunnen wisselen en je rugspieren sterker te maken. 

www.hierhebikpijn.nl