Zitten is het nieuwe roken wordt gezegd. Gemiddeld zit de Nederlander bijna 9 uur per dag. Uit onderzoek is gebleken dat veel en lang zitten de kans verhoogt op hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, maar ook op diabetes type 2. Alle reden dus om dagelijks een wandeling in te plannen.
Goed voor spieren en botten
Allereerst is wandelen goed voor je spieren en botten. Het maakt ze sterker en daardoor verlaagt het de kans op het ontwikkelen van osteoporose (botontkalking). Door botten frequent te belasten worden ze sterker en bouw je zelfs nieuwe botmassa op.
Goed voor hart en bloedvaten
Iedere dag minstens dertig minuten lopen verlaagt de bloeddruk en het cholesterolgehalte in het bloed. Ook verbetert het de conditie van hart en bloedvaten. Iedere dag lopen of wandelen geeft een lager risico op diabetes type 2. Het verlaagt niet alleen het risico op het ontwikkelen van diabetes. Ook als je diabetes hebt, is het goed om te wandelen, is gebleken uit onderzoek van het Radboudumc.
Goed voor de hersenen
Bij mensen die hun hele leven lichamelijk (en geestelijk) actief blijven, vermindert de kans op alzheimer met 20 tot 50 procent. Ook voor wie al dementeert, is wandelen gezond. Wandelaars zijn opgewekter en hun geheugen functioneert beter. Wandelen werkt tegen stress en depressieve gevoelens. Angststoornissen nemen met bijna de helft af.
Goed voor de nachtrust
Wandelen én daglicht is goed voor de biologische klok, waardoor in- en doorslapen beter gaat lukken. Ook de kwaliteit van je slaap zal verbeteren.
Goed voor de spijsvertering
Bewegen en dus ook wandelen stimuleert de spijsvertering en voorkomt verstopping van de darmen.
Op ons buitensportrooster staan 4 wandelactiviteiten. Nordic Walking op maandag en donderdag vanuit Nieuw Groenendaal en Sportief Wandelen op dinsdag en vrijdag in het Groenendaalse bos.