023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Het meest voorkomende symptoom van een rughernia is pijn in de onderrug. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. Daarom zetten we de belangrijkste kenmerken van een hernia voor je op een rijtje.

Een rughernia kun je onder andere herkennen aan de volgende herniasymptomen:

  • Pijn in de (onder)rug.
  • Uitstralende pijn naar de benen, rug en/of bil toe. De uitstralende pijn kan soms tot in de voet doorlopen.
  • Verergering van pijn tijdens hoesten, niezen of persen.
  • Pijn bij het liggen op de rug en het gestrekt optillen van de benen.
  • Verminderde (pees)reflexen.
  • Minder goed of niet kunnen bukken met gestrekte knieën.Als je je herkent in deze symptomen dan is het verstandig even contact op te nemen met ons voor een consult bij de fysiotherapeut. (023 7600600). Deze kan je rug onderzoeken, behandelen en adviseren hoe om te gaan met de klachten.

In de meeste gevallen gaan de klachten binnen 6 weken vanzelf over. Het advies is vooral in beweging te blijven door te wandelen en overdag niet op bed te gaan liggen. Als de klachten langer dan 6 weken aanhouden of er ernstige uitval van kracht en/of gevoel optreedt, dan is het verstandig hierover contact op te nemen met de huisarts.

Bij langdurige of steeds ernstiger wordende klachten kan in overleg met de specialist gekozen worden een herniaoperatie uit te voeren. Operatie is gelukkig lang niet altijd nodig. Bij 70 tot 80 procent van de hernia’s is behandeling met fysiotherapie en pijnmedicatie voldoende om van de klachten af te komen.

Bron: www.hierhebikpijn.nl