023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Zoals altijd hebben veel mensen aan het begin van het nieuwe jaar goede voornemens.  Maar wat zijn nu de factoren die goede voornemens tot succesvolle gedragsveranderingen omzetten?  Lees deze adviezen om jouw gezonde voornemens te gaan waarmaken in 2021.

Belofte
De eerste stap heet ‘het goede voornemen’. Maar een ‘voornemen’ is niet genoeg. Verander je formulering ‘goede voornemen’ daarom direct in een ‘goede belofte’! Een belofte aan jezelf. Klinkt toch al wat minder vrijblijvend.

Doel
Een belofte is natuurlijk mooi maar het wordt sterker als je deze belofte omzet naar een concreet doel. Dit doe je door het doel SMART te maken? Smart staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch, tijdgebonden.  Een letter die ook wel wordt gebruikt is de I van inspirerend. Als je doel inspirerend voor je is, je dan is de kans op succes een stuk groter.

Motivatie
Nadenken over de vraag waarom je goede voornemens hebt is wellicht nog belangrijker dan het voornemen op zich.  Wat is de vraag achter de vraag. Echt weten waarom je iets wilt is een sterke motivator.

Visualisatie
Breng in beeld wat er verandert als je je goede voornemen volhoudt.  Hoe ziet je leven er dan uit?
Als ik drie maanden niet rook kan ik de trap op, zonder te hoeven hijgen. Als ik nee zeg tegen werk dat er niet meer bij kan in mijn werkweek van maandag tot en met vrijdag, kan ik elke zaterdagochtend op mijn gemak in de tuin klussen.

Discipline
Een goed voornemen volhouden is een combinatie van motivatie en zelfdiscipline. Bedenk op welke momenten je in het verleden al succesvol bent geweest in het toepassen van deze combinatie.

Agenda
Noteer je acties in je nieuwe agenda. Noteer in trefwoorden bijvoorbeeld op een vaste dag. “Zondag: deze week drie keer een half uur gesport.” Zo word je door jezelf fijntjes herinnerd aan wat je jezelf hebt beloofd.

Supporters
Breng zoveel mogelijk mensen om je heen op de hoogte van je goede voornemens. Ze zullen je gevraagd en ongevraagd herinneren aan je voornemens, zodra ze zien dat je je er niet aan houdt. ‘Jij was toch gestopt met roken?’

Terugvalpreventie
In welke situaties zal het moeilijk zijn je voornemen vol te houden? Bereid je hierop voor door vooraf te bedenken wat je gaat doen. Maak een plan voor noodgevallen. En bedenk dat je iedere dag weer opnieuw kan beginnen, dus 1 x in de fout gaan betekent niet dat al je voornemens in het water vallen.

Mindmap
Maak een mindmap, waarin je trefwoorden noteert uit bovenstaande voorbereidingen. Hang het resultaat op een plek, waar je het gemakkelijk kunt bekijken op moeilijke momenten. Waarom? Soms zullen verleidingen een aanslag doen op de zelfverdedigingslinie die je hierboven hebt opgezet.

Belonen
Maak van je successen een feestje. Schrijf stapsgewijze beloningen in je agenda. Een kleine beloning voor de eerste succesjes, een grote voor het halen van het einddoel.

Wij wensen jullie een gezond en sportief nieuw jaar.

Sportieve groet,

Team Nieuw Groenendaal