023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Je hoort vaak de term slaaphygiëne. Dit heeft niets te maken met een schone slaapkamer of een douche nemen voordat je gaat slapen, maar het is een term voor goede gewoonten die je in je leven kunt introduceren om beter te kunnen slapen. Hier een aantal tips voor een goede nachtrust.

Slaap genoeg. Veel mensen houden zich stevig vast aan het “slaapgemiddelde”. Daarmee bedoelen we de uitspraak dat de gemiddelde mens ongeveer 8 uur slaap per nacht nodig heeft. Veel mensen hebben gewoon genoeg aan zes uur slaap en als dat voor jou zo is, hoef je ook niet langer in bed te liggen.

Beperk middagdutjes. Als je een nacht niet goed geslapen hebt, ben je begrijpelijkerwijs overdag vaak moe. Het kan dan verlokkelijk zijn om overdag een dutje te doen. Het probleem daarmee is dat je dan in de avond weer moeilijk in slaap kunt komen. Het is daarom beter om wakker te blijven overdag, zodat je in de avond extra moe bent.

Time je sport: sporten kan zowel een positief als een negatief effect hebben op je slaap. Als je gaat sporten vlak voordat je gaat slapen, zal het in de meeste gevallen een negatief effect hebben op je slaap. Wanneer je eerder op de dag gaat sporten, zal dit echter vooral een positief effect op je slaap hebben. Simpelweg omdat het ervoor zorgt dat je extra moe bent.

Gebruik de slaapkamer waar deze voor gemaakt is: Een slaapkamer is gemaakt om in te slapen en in te vrijen en verder niets. Althans, zo zou het moeten zijn. Neem je telefoon niet mee de slaapkamer in en haal je TV ook weg. Alles wat je af kan leiden van je slaap, zou zich niet in je slaapkamer moeten bevinden.

Neem je stress niet mee naar bed: Veel mensen liggen in bed te piekeren. Het behoeft geen uitleg dat dit je uit je slaap houdt. Een manier om dit te voorkomen is het houden van een piekerkwartier. Dat houdt in dat je voordat je gaat slapen even een moment neemt om je problemen uit te schrijven en oplossingen te verzinnen. Door er zo constructief mee bezig te zijn, zal je zien dat het je ‘s nachts minder bezig houdt zodat je beter in slaap kunt komen.

Niet roken, geen alcohol of cafeïne drinken: cafeïne en nicotine zijn stoffen waar je energie van krijgt. Het spreekt dus voor zich dat je die beter niet kunt innemen voor je gaat slapen. Alcohol wordt veel gebruikt om in slaap te komen. Het is dan ook een middel dat verdooft. Het zorgt er echter vaak wel voor dat je minder goed doorslaapt. We raden het gebruik van alcohol dan ook af voordat je naar bed gaat.