023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Moet je voedingssupplementen nemen om gezonder te worden of gezond te blijven? Meer dan de helft van de Nederlanders gebruikt supplementen. Jaarlijks wordt daaraan ongeveer 1,1 miljard euro uitgegeven. Dit blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor, een onderzoek van Multiscope onder 5.000 Nederlanders naar sport, gezonde voeding, supplementen en gezondheidsmonitoring.

Supplementen en kruiden
56 procent van de Nederlanders heeft in het afgelopen jaar één of meerdere supplementen gebruikt. Hieronder vallen zowel supplementen als vitamines en mineralen, als kruidenpreparaten zoals kurkuma en kamille. Het gebruik van supplementen met vitamines en mineralen ligt opvallend hoog. Een ruime meerderheid van de gebruikers (62 procent) gebruikt deze dagelijks.

Advies Voedingscentrum
Het Voedingscentrum geeft het volgende aan over het gebruik van voedingssupplementen; Door gezond en gevarieerd te eten volgens de Schijf van Vijf, krijgen veel mensen voldoende voedingsstoffen binnen. Een supplement levert dan geen extra gezondheidswinst op. Maar voor anderen geldt wél het advies om vitamines bij te slikken:

  • Baby’s tot 3 maanden: Vitamine D en K
  • Jonge kinderen tot 4 Jaar: vitamine D
  • Vrouwen vanaf 50 jaar en mannen vanaf 70 jaar: vitamine D
  • Mensen met een getinte huid of mensen die hun lichaam bedekken: vitamine D
  • Zwangere vrouwen: vitamine D en foliumzuur
  • Veganisten: vitamine B12

Dagelijkse hoeveelheid
Als je een voedingssupplement gebruikt, dan geldt het advies om niet meer dan 100% procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) te nemen. Op het etiket geeft de referentie-inname (RI) aan wat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is. Kruidenpreparaten zijn gemaakt van planten of kruiden en zijn te koop als voedingssupplement in de vorm van poeders, drankjes of pillen. Van veel kruidenpreparaten wordt gesteld dat ze voordelig zijn voor de gezondheid maar meestal is de werking niet bewezen. Kruidenpreparaten kunnen in sommige gevallen schadelijk zijn voor de gezondheid.

Als het structureel niet lukt om hiervan voldoende binnen te krijgen is het advies om een supplement te nemen. Een tekort zou kunnen ontstaan wanneer je te weinig eet of een eenzijdig voedingspatroon hebt

Bron: Multiscope en Voedingscentrum