023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Voeding speelt een zeer belangrijke rol bij het goed functioneren van je lichaam en zeker bij het op peil houden van je weerstandsmechanisme. In deze ongewone tijd is het van cruciaal belang om je voeding te optimaliseren en gezonde gewoontes aan te houden of te ontwikkelen.

Gezond en gevarieerd
Een gezond en gevarieerd eetpatroon is de basis van een fit lichaam en een goede weerstand. Een gezond eetpatroon bestaat uit voldoende volkorenproducten, twee stuks fruit, 250 gram groente, één à twee keer (magere) zuivel, vlees, vis of vleesvervanger, voldoende vetten en voldoende vocht.

Zorg voor veel variatie, want alle producten bevatten weer andere voedingsstoffen en in verschillende hoeveelheden. Door veel te variëren, krijg je van alles voldoende binnen. Denk ook in kleuren. Veel kleuren in je voeding geeft veel variatie.

Vitamine A en C
De vitamines A en C zijn erg belangrijk voor een goede weerstand. Vitamine A is belangrijk voor de gezondheid van je huid. Vitamine C zorgt ervoor dat er meer eiwitten worden gemaakt, die ziekteverwekkers uitschakelen. Echte weerstandsbommetjes zijn: lever, halvarine, margarine, vis, zuivelproducten, citrusvruchten, groente en aardappelen. Bij een gezond, volwaardig voedingspatroon is het niet noodzakelijk om vitamine preparaten bij te slikken. Het is niet zo dat hoe meer vitamines je neemt hoe beter je lichaam functioneert. Een overdosis kan zelfs schadelijk zijn.

Darmflora
Daarnaast is ook een gezonde darmflora van belang voor een goede weerstand. Het grootste gedeelte van ons immuunsysteem zit immers in de darmen. Zorg daarom voor voldoende vezels uit groente, fruit en volkorenproducten en drink daarnaast voldoende.

Minimaliseren
Dit klinkt als een open deur maar er zijn ook voedingsmiddelen die je gezondheid ondermijnen. Van alcohol is bekend dat het vitamines afbreekt en je lever zwaar belast. Het afbreken van alcohol kost je lichaam ook behoorlijk wat tijd en moeite. Hoe meer glazen wijn, bier of sterke drank je drinkt, des te minder aandacht kan je lichaam stoppen in het bestrijden van ziekteverwekkers. Snelle suikers vergen ook veel energie van je organen en spijsvertering. Het beste voor je lichaam en je weerstand is om deze middelen niet te gebruiken.