023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Gezondheid begint bij gezonde voeding. “Let food be thy medicine, and let medicine be thy food” is oude wijsheid. Om het immuunsysteem te versterken, kun je je wenden tot allerlei vitaminepreparaten maar de juiste voeding tot je nemen is beter. Welke producten kun je o.a. eten om gezond te blijven?

Aardbeien
In aardbeien zitten veel antioxidanten, zoals vitamine C. Antioxidanten helpen je lichaam te vechten tegen ziekte en veroudering. Een kop vol aardbeien zorgt voor 160% van jouw dagelijkse behoefte aan vitamine C.

Amandelen
Een handjevol amandelen geeft je immuunsysteem een ‘boost’ als je last hebt van stress. Een kwart kopje bevat bijna 50 procent van de vitamine E die je dagelijks nodig hebt. In amandelen zitten riboflavine (een vitamine B) en niacine (nicotinezuur) die ook helpen tegen stress.

Broccoli
Broccoli bevat veel voedingsstoffen die je weerstand verbeteren. In deze groente zit vitamine A, vitamine C en glutathion (een van de belangrijkste antioxidanten).

Champignons
Champignons bevatten antioxidanten en het mineraal selenium. Een lage hoeveelheid selenium heeft een positieve invloed op griep. Riboflavine (een vitamine B) en niacine (nicotinezuur) in champignons zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.

Grapefruit
Grapefruit bevat veel vitamine C. Dit helpt tegen verkoudheid en griep. In grapefruit vind je ook zogenaamde flavonoïden, natuurlijke chemische verbindingen, die het immuunsysteem activeren. Houd je niet van grapefruits? Neem dan sinaasappelen of citrusvruchten.

Knoflook
Knoflook bevat verschillende antioxidanten die indringers in je immuunsysteem weren. Pel en hak de knoflook en wacht 15 tot 20 minuten met bakken. Dit om de enzymen die het immuunsysteem versterken te activeren.

Kool
Kool bevat glutathion, wat dus goed is voor het immuunsysteem. Er zijn verschillende soorten kool, zoals witte, rode of Chinese kool. Gebruik deze koolsoorten bijvoorbeeld in de soep of in een stoofpotje.

Zuivel en vette vis
Vitamine D blijkt een belangrijke vitamine te zijn om je weerstand te verhogen. Onder andere in zuivel en vette vis zit deze vitamine.  Deze vitamine vermindert hierdoor je kans op verkoudheid en griep. Nog belangrijker voor het aanmaken van vitamine D is zonlicht op je huid. Dus probeer elke dag naar buiten te gaan!

Oesters
Oesters zijn dankzij het mineraal zink libido verhogend en ze versterken je immuunsysteem. Een laag zinkgehalte wordt geassocieerd met mannelijke onvruchtbaarheid. Zink blijkt tevens een antiviraal effect te hebben en het heelt wonden (zinkzalf).

Spinazie
Spinazie is bekend als ‘super eten’ en zit dan ook vol voedingsstoffen zoals foliumzuur of vitamine B9. Deze stof helpt je lichaam nieuwe cellen te vormen en DNA te repareren. Bovendien bevat het antioxidanten als vitamine C. Om het meeste profijt te halen uit spinazie, moet je het rauw of licht gekookt eten.

Tarwekiemen
Tarwekiemen zijn de essentie van het leven van de tarwekorrel. Vanuit de kiem ontstaat een nieuwe plant. Het is een opslagplaats van vitamines, mineralen, eiwitten, de gezonde vetzuren omega-3, omega-6 en omega-9, vezels en nog vele goede voedingsstoffen en antioxidanten.

Thee
Zowel groene als zwarte thee bevatten polyfenolen en flavonoïde die ziektes bestrijden. Dreigen cellen beschadigd te worden, dan steken deze antioxidanten hier een stokje voor.

Vlierbessen
Vroeger trok men van vlierbessen een extract om griepvirussen tegen te gaan. Sommigen beweren zelfs dat je na het drinken van dit extract ook sneller herstelt van de griep. De vrucht zelf is rijk aan antioxidanten. Bovendien zijn vlierbessen ook ontstekingsremmers.

Watermeloen
Een hydraterende, verfrissende, rijpe watermeloen bevat veel antioxidanten. Glutathion – te vinden in het rode vruchtvlees – versterkt het immuunsysteem en houdt infecties tegen.

Bron: gezondheidsnet.nl