023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Rugklachten kunnen door uiteenlopende oorzaken ontstaan. Vaak ligt de oorsprong van de klachten in de rug zelf. Maar dat is zeker niet altijd het geval. Rugklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een probleem in de voeten.

Wat maakt onze voeten zo sterk?

Allereerst wat achtergrond over de vorm en functie van onze voeten. Onze voeten zijn zo ontwikkeld dat ze het lichaamsgewicht gedurende de hele dag kunnen dragen. Een belangrijk onderdeel dat daarvoor nodig is, is het voetgewelf. Het voetgewelf (anatomie van de voet) bestaat uit botten, banden en spieren. Dit geheel zorgt voor een stevige basis die verder versterkt wordt door een peesplaat die je voetboog ondersteunt.

Een afwijkende vorm van je voeten komt veel voor. Platvoeten komen het vaakst voor en zijn een teken dat je voetgewelven zijn doorgezakt. Het tegenovergestelde, holvoeten ontstaan juist als de voetbogen te hoog zijn.

De afwijkende stand van je voeten kan namelijk als een ‘domino-effect’ doorwerken in de rest van je lichaam. Afwijkingen op de ene plek kunnen problemen veroorzaken op andere plaatsen in het lichaam.

Om het helder te maken, doen we een testje. Ga op blote voeten staan en probeer met de binnenzijde van de voetzolen zover mogelijk plat op de grond te komen. Bekijk nu wat dit met je enkels doet? Kijk vervolgens naar de stand van je knieën. Merk je een verschil? En wat doet het met je heupen?

Juist! Het directe gevolg van platvoeten is namelijk dat de voeten en enkels naar binnen kantelen. Dit wordt in medische termen overpronatie genoemd. Door deze stand zullen de knieën en heupen ook naar binnen kantelen. Door deze opeenvolging van veranderingen, komt er een verhoogde spanning op spieren en banden. En juist dat kan leiden tot pijnklachten en stijfheid in de onderrug. Als laatste onderdeel zal je bekken naar voren kantelen en zo de spanning in je rug nog verder verhogen.

Bij holvoeten zien we hetzelfde proces, alleen kantelen je voet en enkel door de verhoogde voetboog juist naar buiten toe. Ook dit werkt door naar de knieën, heupen en uiteindelijk de onderrug.

Wat kan ik doen om de klachten te verminderen?

Duidelijk is dus dat de stand van je voeten een oorzaak kan zijn van rugklachten. Als je zelf denkt dat dit bij jou het geval is, wacht dan niet met het maken van een afspraak bij de fysiotherapeut. Een effectieve behandeling van platvoeten en holvoeten is het laten aanmeten van steunzolen. Deze zolen ondersteunen je voetgewelf. Het aanmeten van steunzolen is het werk van een podotherapeut.
De fysiotherapeut kan helpen om de spanning op de spieren en pezen te verminderen. Dit met behulp van bijvoorbeeld massage, taping en/of rekoefeningen. Wij hebben twee voetspecialisten in huis: Iver Rohling en Rob Oskam, zij zijn zowel fysiotherapeut als podotherapeut.

www.hierhebikpijn.nl