023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Veel mensen houden wel van een glaasje wijn of een borreltje. Het wordt lekker gevonden en sommigen vinden het roesje wat je van alcohol krijgt fijn. Vaak wordt alcohol ook geassocieerd met gezelligheid. Maar wat gebeurt er eigenlijk in je lichaam als je alcohol neemt?

Via je maag komt alcohol in je bloed terecht en wordt op die manier verspreid door je hele lichaam. Op deze manier komt alcohol ook in je hersenen terecht. Alcohol verdooft je hersenen. Hoe meer je drinkt, hoe groter het effect is.

  • Als je een paar glazen drinkt begint het met een merkbare veranderende van stemming, een vertraagd reactievermogen en achteruitgang van gezichtsvermogen.
  • Als je meer drinkt kunnen de effecten uiteindelijk zo sterk worden dat alle zintuigen verdoofd raken. Iemand is dan totaal in de war.
  • Bij meer dan 20 glazen wordt de kans op bewusteloosheid heel groot.
  • Uiteindelijk kan het centrale zenuwstelsel zo sterk worden verdoofd dat het ademhalingscentra verlamd raakt en iemand een ademhalingsstilstand kan krijgen.



Alcohol is een bijtende stof. Het beschermende slijmvlies van alles wat direct met alcohol in aanraking komt, zoals: keel, mond, slokdarm en maag wordt hierdoor aangetast. De ernst van de aantasting hangt af van de eigen conditie, de hoeveelheid en de soort drank.

Via het bloed komt alcohol in aanraking met de lever, nieren, pancreas (alvleesklier) longen, hart- en bloedvaten, darmen. Wie regelmatig te veel drinkt loopt kans op ernstige schade aan deze organen op de lange termijn. Uit onderzoek blijkt ook dat mensen die veel drinken een verhoogd risico op kanker hebben. En alcohol is ook van invloed op de sekshormonen en spieren.

Wie alcohol drinkt, wordt geadviseerd het gebruik te beperken. Niet meer dan 1 standaardglas per dag.  Deze hoeveelheid brengt minder risico’s voor de gezondheid met zich mee. Niet drinken is altijd beter voor de gezondheid. Door het drinken van alcohol loop je risico’s op korte, maar vooral op lange termijn. Hoe meer en hoe vaker je drinkt, hoe groter de risico’s.

Bron: www.alcoholinfo.nl