023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl
Als we over conditie praten, dan hebben we het meestal over de staat waarin ons lichaam verkeert, en dan vooral over wat we lichamelijk kunnen presteren. Als iemand zegt dat hij/zij ‘in goede conditie is’, dan wordt bedoelt dat hij/zij fit is en bijvoorbeeld de trap op kan lopen zonder buiten adem te raken.

Van nature

Conditie bestaat uit twee delen. De conditie die je van nature al hebt en de conditie die je opbouwt als je gaat sporten. Heb je van nature een goede conditie, dan ben je er bijvoorbeeld na een griep sneller weer bovenop dan iemand die van nature een minder goede conditie heeft. Daarnaast kun je altijd je conditie verbeteren door te trainen.

Volhouden

Vaak gebruiken we het woord conditie om aan te geven hoe lang we iets kunnen volhouden. Kun je tijdens een hardlooptraining het tempo van de rest van de groep niet bijbenen of ben je na het oplopen van vier trappen al buiten adem, dan heb je al snel de neiging om te roepen dat je een slechte conditie hebt. Maar dit is niet altijd waar. Ben je bij het hardlopen of traplopen snel buiten adem, dan kan het zijn dat je niet zo veel uithoudingsvermogen hebt. Uithoudingsvermogen is namelijk een belangrijk onderdeel van je conditie. Maar het is niet de enige factor die bepaalt hoe goed die conditie is: ook je spierkracht, snelheid, coördinatie en lenigheid tellen daarin mee.

Inspanningstest

Om te bepalen hoe goed je uithoudingsvermogen is, kun je bij ons inspanningstest doen in de fitness, bijvoorbeeld op de loopband of de fietsergometer. Bij deze test wordt de weerstand steeds wat zwaarder gemaakt en meet de hartslagband je hartslag. Hiermee kunnen wij berekenen hoeveel zuurstof je spieren maximaal opnemen: hoe meer ze opnemen, hoe beter je uithoudingsvermogen.

Sport specifiek

Maar je uithoudingsvermogen kan ook per sport verschillen, afhankelijk van welke sport je leuk vindt om te doen en hoeveel ervaring je ermee hebt. Schaats je veel en loop je zelden hard, dan zal je bij het schaatsen een beter uithoudingsvermogen hebben dan bij het hardlopen, terwijl je bij beide sporten dezelfde conditie hebt.

Spierkracht

Naast uithoudingsvermogen bepaalt ook je spierkracht hoe goed je conditie is. Zijn bijvoorbeeld je beenspieren niet zo goed ontwikkeld, dan maak je er moeilijker een beweging mee dan wanneer je wel sterke beenspieren hebt. Ben je snel moe als je een paar trappen op moet rennen, dan kan het ook zijn dat je beenspieren niet zo sterk zijn en dat dit dus niets met je uithoudingsvermogen te maken heeft.

Lenigheid

Net als coördinatie en snelheid is ook lenigheid een factor die bepaalt hoe goed je conditie is. Heb je stijve spieren, dan gaat het uitvoeren van een beweging je moeilijker af dan wanneer je lichaam lenig en soepel is. In dat laatste geval hoef je geen extra kracht te gebruiken om een beweging te maken, bijvoorbeeld het oplopen van een trap.

Conditie is dus meer dan uithoudingsvermogen alleen. Je uithoudingsvermogen de kracht van je spieren, je coördinatie en hoe lenig je bent: al die factoren samen bepalen of je wel of niet een goede conditie hebt.

Conditie test

Ben je nieuwsgierig naar hoe jouw conditie is? Dan kun je bij ons een afspraak maken voor zowel een uithoudingsvermogenstest als een krachttest. Met de resultaten kun je zien hoe je er voor staat en wij kunnen deze gebruiken om je een aangepast trainingsprogramma voor te schrijven.