023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Een springersknie ook wel een jumpersknee genoemd is een aandoening waarbij de pees net boven de knie geïrriteerd of ontstoken is geraakt. Deze pees heet de patella pees en zit aan de knieschijf vast. Het hoofdkenmerk van de springersknie is pijn en irritatie aan de bovenkant of onderkant van de knieschijf.

Deze klachten komen op bij bewegingen/activiteiten, zoals afzetten, traplopen, springen, hardlopen en ook soms autorijden en fietsen. De patella kniepees loopt vanaf de onderkant van de knieschijf naar bovenkant van de knieschijf en daarmee aan het bovenste deel van het scheenbeen.

Wat zijn de symptomen en klachten?

De pijnklachten treden op in verschillende fasen:
Fase 1: De pijn ontstaat alleen na de training en verdwijnt na wat rust.
Fase 2: De pijn komt voor en na de training, maar neemt af na of tijdens de warming up.
Fase 3: De pijn wordt ondragelijk tijdens het trainen.
Fase 4: De pijn is niet alleen maar ondragelijk tijdens het trainen, maar er is ook veel pijn bij dagelijkse activiteiten. Vanaf fase 3 en 4 wordt er ook wel eens gesproken van een chronische springersknie.

Symptomen zijn:
Pijn en irritatie aan de bovenkant of onderkant van de knieschijf. Pijn wordt erger bij bewegingen zoals afzetten, springen, traplopen, autorijden, fietsen of hardlopen. Na verloop van tijd een zeurig gevoel in de knie. Na het sporten ervaart met ook vaak pijn en stijfheid.

Hoelang duurt het herstel?
Wanneer een springersknie ontstaat dan is er meestal sprake van overbelasting of een blessure. Bij een blessure is rust zeker nodig om daarvan te herstellen. Hardlopen, fietssporten en andere loopsporten kunnen dan 4 tot 6 weken beter niet gedaan worden, want anders herstelt je knie niet.

Zodra de pijn afneemt probeer dan wel alvast ‘rustig’ de (sport) activiteiten op te pakken die u deed voordat u een springersknie blessure had, want alleen maar rust helpt vaak ook niet.

Er kan dan een soort van angst ontstaan voor de activiteit(en) die u daarvoor deed en angst voor klachten of voor weer een blessure veroorzaakt nu juist springersknie klachten. Heef u last van pijn aan de knie? Blijf er niet mee rondlopen maar maak een afspraak voor een consult bij de fysiotherapeut voor een gedegen onderzoek en behandelplan. 023 7600 600