023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Fibromyalgie is een chronische aandoening met diverse verschijnselen. Fibromyalgie wordt echter vooral gekenmerkt door aanhoudende pijnklachten in pezen, spieren en banden. De naam is een samenvoeging van het Latijnse woord ‘fibro’ en de Griekse woorden ‘myo’ en ‘algia’. ‘Fibro’ is het bindweefsel van de pezen en ligamenten, dit wordt ook wel ‘vezels’ genoemd. ‘Myo’ verwijst naar spieren en ‘algia’ betekent pijn. Letterlijk betekent het dus ‘pijn in spieren en bindweefsel’.

Klachten bij fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom, waarbij wijdverspreide pijn samen kan gaan met vermoeidheid, slaapstoornissen, ochtendstijfheid, angsten en depressies, en problemen met aandacht en geheugen. De combinatie van verschijnselen kan zorgen voor een aanzienlijke beperking in het dagelijks leven. De klachten verergeren vaak door stress en in tijde van koud en regenachtig weer. Tijdens warme dagen en bij een goede balans tussen inspanning en ontspanning verminderen de klachten doorgaans.

Verschil reuma en fibromyalgie
Mensen met fibromyalgie hebben symptomen die lijken op reumaklachten. Fibromyalgie wordt dan ook wel weke delen reuma genoemd. Maar wanneer is er sprake van reuma en wanneer van fibromyalgie? Bij reuma worden de gewrichten aangetast door ontstekingen in het lichaam. Bij weke delen reuma zit het probleem juist in de pezen, spieren, kapsels en banden om de gewrichten. Als er geen opvallende reuma ontstekingswaarden zijn dan worden de tenderpoints onderzocht. Er zijn 18 tenderpoints op het lichaam en als er minimaal 11 plekken als pijnlijk worden ervaren dan is er een aanwijzing voor weke delen reuma.

Bij wie komt fibromyalgie tot uiting?
Hoewel precieze aantallen niet bekend zijn, wordt ervan uitgegaan dat ongeveer twee tot drie op de honderd volwassenen lijdt aan de ziekte fibromyalgie. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en vooral bij mensen die perfectionistisch en hoog gevoelig zijn, met een sterke drang om te presteren en een laag zelfbeeld. Daarnaast komt fibromyalgie in sommige families vaker voor dan bij andere, wat er op zou kunnen wijzen dat het een erfelijke component heeft. Hierdoor heeft de ene persoon mogelijk een grotere aanleg voor het ontwikkelen fibromyalgie dan een ander.

Bron: fybrocentrum.nl