023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Onder je voet loopt een brede pees, de voetzoolpees, die de voorvoet met de hiel verbindt. Echte hielspoor pijn is doorgaans een vervelende stekende pijn recht onder het hiel bot. Het gevoel lijkt op het lopen op een kiezelsteentje die zich precies onder de hak bevindt en bij iedere stap op het bot wordt gedrukt. Dit veroorzaakt een felle pijn onder de hiel. Dus als de pijn aan de zijkant of achterkant van de hiel zit, dan is de kans al groot dat het niet om hielspoor gaat. Hielspoor komt vooral voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar. Bij kinderen komt hielspoor weinig voor.

Wat zijn de klachten bij hielspoor?
De symptomen bij hielspoor zijn een felle, scherpe pijn tegen de hiel aan onder de voet wanneer je staat of loopt. In rust stopt de pijn vrijwel direct. De pijnklachten ontstaan bij staan en lopen. Vooral bij het opstaan in de ochtend en na een lange tijd zitten kun je ook pijn krijgen. De pijn wordt erger na rust, omdat de zenuwen en bloedvaten dan in een soort rusttoestand komen. Als je dan weer gaat staan of lopen, raken de zenuwen en bloedvaten direct gestrest. Na een beetje opwarmen en rekken, neemt de pijn vaak weer af. Tijdens het sporten is er pijn bij het begin van een training, bijvoorbeeld tijdens de warming-up. Verder kun je pijn hebben als je met blote voeten op een harde ondergrond loopt. ’s Nachts kun je last hebben van een lokale zeurende pijn.

Hoe ontstaat hielspoor?
Hielspoorklachten ontstaan meestal geleidelijk door tijdelijke of langdurige overbelasting van de voetzoolpees. De aanhechting van de pees aan het hielbeen staat onder spanning en gaat irriteren en ontsteken. Wanneer is de kans op overbelasting van de voetzoolpees groter:

  • bij overgewicht
  • bij hardlopen op een harde ondergrond
  • bij werk waarbij je lang moet staan
  • als je een lange wandeling maakt en niet gewend bent te lopen
  • bij sporters die veel hardlopen of springen (bijvoorbeeld tennis of volleybal)
  • bij een afwijkende vorm (bijv. platvoeten) of stand van de voeten en/of een verkeerd looppatroon.

Wat kun je doen?
Blijf bewegen maar neem rust als je weer pijn krijgt. Het negeren van de pijn vertraagt namelijk het herstel. Train minder zwaar en bouw de training geleidelijk op om te voorkomen dat de pijn verergert. Vermijd een harde ondergrond, snel starten zonder de spieren eerst op te warmen en op te rekken, snelle sprints en krachtig afzetten (springen) als dat pijnlijk is. Als de klachten aanhouden tijdens het sporten, ga dan zwemmen of fietsen om de voet minder te belasten. Probeer af te vallen als je overgewicht hebt. Zorg voor goede ondersteuning voor minder spanning op de peesplaat. Schaf bijvoorbeeld op maat gemaakte steunzolen aan met een ontlasting van de pijnlijke pees.

Verder kun je oefeningen doen om de voet- en kuitspier te rekken en te versterken. Rol bijvoorbeeld drie keer per dag met de hele voetzool over een bevroren waterflesje. Een spierversterkende hielspoor oefening die goed helpt is deze: kniel op één been waarbij de tenen op de grond blijven. Pak de tenen van één voet en trek ze met de voet zoveel mogelijk naar je toe. Blijf je klachten houden? Blijf er dan niet mee door lopen, maar maak een afspraak bij de fysiotherapeut voor onderzoek en behandeling: telefoon 023 600600, info@nieuwgroenendaal.nl.