023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Wij zijn weer open en jij wilt beginnen met trainen. Wellicht heb je een lange periode niet of weinig gesport. Dat is niet erg. Het is belangrijk dat je nu weer in beweging komt. Na een lange tijd inactief te zijn, is het verstandig om dat goed aan te pakken. Wij willen je met de volgende tips motiveren om aan de slag te gaan.

Maak van sporten een routine
Dit is vaak de sleutel tot succes. Het maken van een planning en deze noteren is belangrijk. Maar dit is niet genoeg. Routine maken van je sporten of in andere woorden een nieuwe gewoonte aanleren is gemakkelijker als je de nieuwe gewoonte koppelt aan een bestaande gewoonte. De routine moet zo simpel zijn, dat je geen nee kunt zeggen. Start hardlopen bijvoorbeeld met het vullen van je fles water, wielrennen met het controleren van je banden en yoga met het uitrollen van je matje. Door dit keer op keer te doen, gaan je hersenen eraan wennen. Het gevolg: je hersenen hoeven geen energie te verspillen met bedenken wat je daarna doet. Je enige doel is het starten van de routine en dan volgt de rest vanzelf.

Ontdek je motivatie
Motivatie betekent in beweging komen. Het zorgt ervoor dat je van de bank komt, je sportkleren aandoet en ook daadwerkelijk gaat sporten.  Stel je zelf de ‘waarom’ vraag. Waarom wil je starten met sporten en wat wil je bereiken. Hoe beter je weet wat je motiveert hoe groter de kans op duurzaam succes. Het kan ook zo zijn dat je motivatie pas ontstaat als je begint met sporten.

Wees realistisch
Hoe langer je gepauzeerd hebt, hoe meer tijd je nodig hebt om terug te komen op je oude niveau. Wat je ook doet, haast niet! Focus niet op hoe fit je was, dat kan ontmoedigend werken. Focus op het nu en de toekomst. Het kan helpen om jezelf te belonen als je bent gaan sporten of progressie hebt gemaakt.

Goed materiaal
Een hardloper heeft hardloopschoenen nodig die passen bij zijn of haar voeten. Een zwemmer heeft een duikbril nodig en een fietser de juiste wielrenbroek. Bespaar hier niet op (maar duur betekent niet automatisch goed!). Een goede uitrusting is het halve werk en kan blessures voorkomen.

Doe de helft
Als je weer begint met sporten, is het verleidelijk om te starten op het niveau waar je bent geëindigd. Je vraagt dan echter te veel van je lichaam, waardoor blessures op de loer liggen. Een periode niet sporten, betekent dat je lichaam verandert. Je spiermassa slinkt, je conditie gaat achteruit en je ademhaling verandert.  Doe dus vijftig procent minder dan waar je eindigde. Geef jezelf rust tijdens de trainingen, luister naar je lichaam en train twee tot drie keer per week op een laag pitje.

Kies wat bij je past
Starten met sporten, betekent je spieren versterken en je uithoudingsvermogen opbouwen.  Doe oefeningen waarbij je het hele lichaam traint, zoals squats en push-ups. Doe veel verschillende oefeningen en zorg voor veel variatie in trainingen. Zo train je meerdere spiergroepen en belast je ze minder lang. Zorg eerst voor voldoende kracht en stabiliteit. En als je weer start zoek dan een sport die je leuk vindt. De kans op blijvend resultaat wordt hierbij vele malen groter.

Strekken
Voor het optimaal bewegen van je lijf is lenigheid van belang. Je spieren moeten op de juiste lengte zijn. Na een tijd van inactiviteit en veel zitten kan je lichaam stram aanvoelen. Strekken helpt om je spieren om flexibeler te worden. Strekken kan ook mentaal rustgevend werken, leniger maken en een training ondersteunen.

De juiste voeding helpt
Goede voeding zorgt ervoor dat je lichaam beter gaat functioneren en het ondersteunt je sportprestaties. De juiste voeding helpt ook om blessures te voorkomen. Zorg dus voor gezonde voeding die passen bij je inspanning en sport.

Trainer
Bij Nieuw Groenendaal staan wij voor je klaar om je op een verstandige manier te laten starten met sporten. Wij kunnen je advies geven over trainingen, trainingsschema’s voor je opstellen en aanpassen. Wij kunnen je ook adviseren op het gebied van gezonde voeding. Vraag het ons want wij helpen je graag.