023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Heb je jezelf wel eens afgevraagd voor welke gezondheidsklachten Nederlanders zich het vaakst onder behandeling laten stellen? Het antwoord zal je wellicht verbazen. Het is niet diabetes of kanker en dementie is het evenmin. Het vaakst melden we ons voor behandeling wanneer we last hebben van nek- of rugklachten.

Dat blijkt uit een in 2018 door het Rijkinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gepubliceerde lijst. Let wel, dit was nog vóór de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. De lijst geeft een goed inzicht in de mate waarin aandoeningen voorkomen in ons land.

Oorzaak van de klachten
Dat steeds meer mensen kampen met nek- en rugklachten, komt doordat we tegenwoordig steeds vaker een ongezonde houding aannemen. Vaak zit het in kleine dingen die in ons dagelijks leven sluipen. Het voortdurend gebogen kijken naar je mobiele telefoon of laptop, het aannemen van een verkeerde zithouding of slapen op een slecht matras. Dit zijn allemaal potentiële veroorzakers van nek- en rugklachten. De fysiotherapeuten hebben er de handen vol aan. Het advies: trek direct aan de bel bij klachten, want vaak kan een fysiotherapeut erger voorkomen, als je er tijdig bij bent. Wacht je tot de klachten erger worden, dan is er een kans dat het moeilijker te behandelen is en kan er in sommige gevallen zelfs onherstelbare schade ontstaan.

Andere veel voorkomende klachten
Op de tweede plaats in de ranglijst staan infecties aan de bovenste luchtwegen, gevolgd door artrose op plaats drie. De vierde plaats wordt bezet door angststoornissen en pas op de vijfde plaats komt de ziekte diabetes, die overigens wel steeds vaker geconstateerd wordt. Dergelijke toenames zijn om meerdere redenen zorgelijk. Op de eerste plaats is het natuurlijk een slechte zaak dat de mens steeds minder goed om zijn eigen gezondheid denkt. Maar daarnaast is het ook een dure aangelegenheid. Ga dit jaar maar eens de premie van de zorgverzekering vergelijken met die van vorig jaar. Je zult waarschijnlijk tot de conclusie komen dat die op jaarbasis enkele tientjes hoger uitvalt. 

Bron: www.hierhebikpijn.nl