023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Iedereen wil gezond oud worden en fit blijven. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Bij gezond en fit ouder worden, levert voldoende bewegen een positieve bijdrage. Om je gezondheid als 65-plusser te onderhouden, is minimaal 150 minuten per week matig intensief bewegen, verspreid over verschillende dagen, noodzakelijk volgens de beweegrichtlijnen.

Verschil tussen matig en zwaar intensief bewegen

Regelmatig bewegen zorgt voor een goede conditie van de hart- en bloedvaten, longen en spieren. Matig intensief bewegen betekent dat de hartslag iets omhoog gaat en de ademhaling versnelt. Praten is nog wel mogelijk, maar wordt wel iets moeilijker. Het gaat erom dat het lichaam drie tot zes keer zoveel energie gebruikt als in rust. Met stevig wandelen, verbruikt het lichaam bijvoorbeeld drie keer zoveel energie als in rust, en met fietsen 5,8 keer zoveel. 

Bij zware intensieve beweging, zoals tennis of hardlopen, gaat het lichaam zweten en versnelt de ademhaling zodanig dat praten alleen nog mogelijk is in korte zinnen. Bij hardlopen verbruikt het lichaam bijna 12,8 keer zoveel energie als in rust en bij tennis ruim 7,3 keer zoveel.

Krachtoefeningen

Alleen bewegen is niet voldoende, want de spieren moeten ook getraind worden om ze sterk te houden. Daarom wordt in de beweegrichtlijnen ook aangeraden om minstens twee keer per week aan spier- en botversterkende activiteiten te doen. Dit zijn activiteiten als springen, traplopen, wandelen, hardlopen en dansen en voor spierversterkend specifiek ook bijvoorbeeld fitness en zwemmen.

Aan senioren wordt aangeraden om naast spier- en botversterkende oefeningen, ook balansoefeningen te doen. Dit kunnen statische of dynamische oefeningen zijn, staand of zittend. Niet alleen specifieke oefeningen dragen bij aan de balans: ook sporten als ballet, Tai Chi en yoga helpen de balans te verbeteren.

Voordelen 

Waarom 150 minuten per week bewegen? Waarom al die oefeningen? De Commissie Beweegrichtlijnen heeft onderzoek naar de effecten van bewegen op chronische ziekten en lichamelijke beperkingen beoordeeld.

Zij hebben geconcludeerd dat 150 minuten per week matig intensief bewegen het risico op fracturen bij ouderen vermindert en dat krachttraining de loopsnelheid en spierkracht verbetert. Daarbij lijkt voldoende beweging samen te hangen met een lager risico op lichamelijke beperkingen en cognitieve achteruitgang, dementie en Alzheimer.

Starten met bewegen

Veel mensen hebben moeite te starten met bewegen, jong en oud. Terwijl het eigenlijk heel simpel kan zijn. Probeer te onthouden dat bewegen heel laagdrempelig kan zijn. Twee haltes eerder uit de bus stappen, de trap nemen in plaats van de lift, rustig een blokje om op een mooie dag. 

Bi Nieuw Groenendaal hebben wij ruim 20 jaar ervaring met sporten en bewegen voor ouderen. Wij hebben een ruim aanbod aan sportmogelijkheden zowel individueel als in groepen zoals RugFit, EasyFit. AquaFit en Yoga. Graag bieden wij u aan het gewoon een keer gratis vrijblijvend te komen uitproberen. Verder kunt u starten met bijvoorbeeld ons 10 weken fit plan of met verschillende abonnementen.

Bron: Kenniscentrum Sport