Een pees is een bandje dat de spieren met een bot verbindt. Wanneer de band overbelast wordt, kunnen er scheurtjes ontstaan. Door deze scheurtjes ontstaat irritatie. In dit geval is er sprake van een peesontsteking.
Wat is de oorzaak van een peesontsteking?
De oorzaak achter een peesontsteking is doorgaans tweeledig. Enerzijds is er bijna altijd sprake van continue overbelasting. Anderzijds is er een verkeerde beweging (bijvoorbeeld een te zwaar gewicht heffen) waardoor de pees ontstoken raakt. Die ene verkeerde beweging is een nekslag voor de al overbelaste pees. Eigenlijk is er vaak geen sprake van een ontsteking maar alleen van irritatie. Een peesontsteking is dus een beschadiging van de pees door overbelasting met klachten tot gevolg.
Welke klachten ontstaan bij een peesontsteking?
De voornaamste klachten van peesontstekingen zijn pijn en een zwelling. Ook kan irritatie optreden bij bepaalde bewegingen. Door een zwelling kan het rond de peesblessure, stijf aan voelen. Dit kan de bewegingsvrijheid wat beperken. Rond de zwelling kan de huid rood van kleur worden.
Bij veel blessures zal de pijn in het eerste stadium het heftigste zijn en daarna met de tijd langzaam afnemen. Bij peesontstekingen zal de pijn vaak juist toenemen. Bij het ontstaan zullen de klachten vaak alleen te voelen zijn bij grotere belasting. In de volgende periode zullen vaak ook klachten ontstaan tijdens normale werkzaamheden. In de volgende fase zullen de klachten continu gevoeld kunnen worden.
Wat zijn de symptomen van een peesontsteking?
Als u wel eens tintelingen in uw spieren voelt, loopt u waarschijnlijk een peesontsteking op, mits u uw gedrag niet aanpast. Ook als u wel eens geen kracht in een lichaamsdeel hebt (bijvoorbeeld in uw hand), dan is de kans groot dat er een ontsteking in de pezen op de loer ligt. Heeft u klachten? Blijf er niet mee rond lopen, voorkom erger en maak een afspraak bij de fysiotherapeut 023 7 600 600.