023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

In de vorige nieuwsbrief hebben wij geschreven over stofwisseling. Je kunt de snelheid van je stofwisseling verhogen en daarmee meer vet verbranden. Niet met pillen die wonderen beloven, wel met simpele leefstijlaanpassingen. Doe je voordeel met de volgende tips.

Ontwikkel spieren

Het is algemeen bekend dat spiermassa meer energie verbrandt dan vet, ook als je in rust bent. Krachttraining is dan ook de perfecte manier om je rustmetabolisme op te krikken. Spieren verbruiken meer energie in rust dan vet. Voor een verantwoord krachtprogramma maak je natuurlijk even een afspraak bij je fitnesstrainer.

Beweeg intensief

Ook cardiotraining is een goede manier om je stofwisseling te verhogen. Het zal je geen grotere spieren opleveren, maar zorgt wel dat je meer energie verbruikt in de uren na de training. Het effect van een intensieve training is daarbij groter. Kies dus eens voor een intervaltraining of neem minder rustpauzes. Pak elke mogelijkheid om je hartslag te verhogen aan: ga op de fiets naar je werk of neem de trap.

Drink water

Het lichaam heeft vocht nodig voor het aan- en afvoeren van afvalstoffen en bij onvoldoende vocht vertraagt de stofwisseling. Daarnaast zorgt water ervoor dat de organen optimaal functioneren. Drinken, en dan vooral water, is dus ontzettend belangrijk. Er wordt gezegd dat je door ijskoud water te drinken je stofwisseling nog extra stimuleert. Of je darmstelsel dat leuk vindt is weer een andere vraag.

Kruidig eten

Met peper breng je niet alleen je maaltijd op smaak, maar kun je ook nog eens je stofwisseling een beetje versnellen. Groene en rode chilipepers verhogen het metabolisme gedurende een half uur na de maaltijd. Geen spectaculair effect, maar alle beetjes helpen.

Eet eiwitten

Eiwitten zijn in het lichaam moeilijker af te breken dan vet of koolhydraten, dit kost dus meer energie. Dat wil echter niet zeggen dat je je tot eiwitten moet beperken. Een uitgebalanceerd voedingspatroon is van groot belang. Het is belangrijk dat wat je eet voldoende bouwstoffen bevat en je stofwisseling heeft bepaalde vitaminen en mineralen nodig om optimaal te functioneren. Gezonde eiwitten vind je in tofu, eieren, vis, mager varkens- en rundvlees, noten, bonen en zuivelproducten.

Drink zwarte koffie

Een koffiedrinker ervaart na zijn eerste kopje koffie vaak een kleine energieboost en dit klopt wel. Als je koffie met mate drinkt kan het een licht stimulerend effect hebben op je stofwisseling. Zwarte koffie wel te verstaan, want melk en suiker doen dit effect weer te niet.

Drink groene thee

Groene thee staat ook bekend als middel om je stofwisseling te verhogen. Zowel de cafeïne als de catechine in de thee geven je metabolisme gedurende enkele uren een boost. Verwacht geen wonderen van de groene thee of producten met groene thee-extract. Ze vormen vooral een goede ondersteuning.

Vermijd crashdiëten

Crashdiëten met minder dan 1000 calorieën zijn desastreus voor je stofwisseling. Deze diëten zorgen er vaak voor dat je snel afvalt, maar dit gaat ten koste van een gezonde voeding en van je spieren. Doordat je veel spiermassa verliest daalt ook je stofwisseling. Een crashdieet leidt dan ook tot een lichaam dat minder calorieën verbrandt (en dus sneller aankomt) dan het lichaam dat je had voor het dieet. Bij een normaal voedingspatroon zullen de kilo’s er dan ook weer aanvliegen.

Slaap voldoende

Te weinig slaap kan je stofwisseling flink verstoren. Het tast vooral de koolhydraatverwerking aan met mogelijk glucose-intolerantie, honger en een vertraagde stofwisseling tot gevolg. Daarbij kan vermoeidheid er ook voor zorgen dat je meer gaat eten.

Pas je omgeving aan

Warmteproductie is een belangrijke energieverbrander van het lichaam. Als je het lichaam dwingt om meer warme te produceren zal het lichaam dus harder moeten werken en zal de stofwisseling versnellen. De verwarming wat lager zetten of een trui minder aan trekken, is dus helemaal nog niet zo’n slecht idee. En koud afdouchen natuurlijk.