023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Tegenwoordig hebben veel mensen een beroep waarmee de rug chronisch verkeerd belast wordt. We zitten vaak met een kromme rug achter een scherm of in de auto. Critical Alignment Yoga helpt bij het verbeteren van je houding en helpt klachten voorkomen.

 Wat is Critical Alignment?

Het concept is gebaseerd op het onderscheid tussen bewegingsspieren die meer gelegen zijn aan de oppervlakte en de houdingsspieren, gelegen rond de wervelkolom en gewrichten.

De bewegingsspieren hebben de neiging om spanning vast te houden. Daar tegenover hebben de houdingsspieren juist de neiging te verslappen. Door deze disbalans kunnen allerlei klachten en beperkingen ontstaan. Het doel is om de balans tussen deze twee spiergroepen te herstellen, waardoor het lichaam zonder spanning vrij kan bewegen.

Om de balans tussen de spiergroepen te bereiken wordt gebruik gemaakt van o.a. de strip, vilten mat, achteroverbuigboogje, schouderstandblok en schouderstandbank. Deze hulpmiddelen worden gebruikt om ondersteuning te geven aan het lichaam en dieper in een houding te komen waardoor de relatie tussen de beide spiergroepen weer herstelt.

Wat kenmerkt Critical Alignment Yoga?

• Werken met hulpmiddelen
• Focus op het uitlijnen van het lichaam (‘alignment’)
• Ontwikkelen van ontspanning in de bewegingsspieren
• Ontwikkelen van kracht en coördinatie in de houdingsspieren
• Verbeteren van de lichaamshouding
• Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten
• Zorgen voor mentale ontspanning

Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten

Door het ontladen van spanning en stijfheid met behulp van de tools ontstaat ontspanning in de diepere lagen van de spieren en kunnen botstructuren weer de juiste plek gaan aannemen. Spieren herstellen en nemen weer de natuurlijke functie aan. Critical Alignment Yoga leert je uiteindelijk rechtop te zitten, rechtop te lopen, op een juiste manier te bukken en de ademhaling vrij te laten stromen.

Critical Alignment wordt gegeven op dinsdag 11.00 uur, donderdag 11.00 uur en zaterdag om 12.30 uur.