023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Critical Alignment yoga wordt al enige tijd gegeven in ons centrum. Veel leden en patiënten hebben al kennis gemaakt met deze methode. Ook een aantal van onze fysiotherapeuten passen elementen van Critical Alignment toe in hun behandelingen. Hieronder vind je een uitleg en de voordelen van deze methode.

Te hoge spierspanning

Het eerste uitgangspunt van de methode is dat stress en een verkeerde houding zorgen voor een te hoge spanning in de spieren van de schouders, rug en nek. Verder zorgt een te hoge spierspanning voor stijfheid in de rug waardoor de beweging niet meer vrij kan worden doorgeven. Sommige delen van de wervelkolom raken geblokkeerd waardoor andere gebieden dat tekort aan beweging moeten compenseren.

Vervormingen in het lichaam

Critical Alignment richt zich op de oorzaak van het probleem: de vervormingen in het lichaam: zoals bijvoorbeeld scheve schouders of een kromme rug. CA richt zich op ontspanning van de stijve spieren zodat het lichaam weer recht kan gaan staan. Dan kunnen de diepe spierlagen (houdingsspieren) in de wervelkolom weer actief worden. Hierdoor komen de beklemde gebieden weer vrij zodat er een vrije circulatie ontstaat in de bloeddoorstroming, de ademhaling en de werking van de zenuwen. Het lichaam hoeft dan niet meer te compenseren, waardoor klachtenpatronen verdwijnen.

Verkeerde houding

Een verkeerde houding gaat niet vanzelf over, maar wordt in de loop van de jaren geleidelijk erger en is verantwoordelijk voor allerlei vormen van overbelasting, wat nog niet wil zeggen dat er daardoor ook meteen sprake is van een klacht. De klacht ontstaat meestal in een periode van stress. Stress verlaagt de pijnbeleving en zorgt ervoor dat de klacht zich manifesteert.

Methode

Critical Alignment is een actieve manier van het loslaten van spierspanning. De les begint met een rugligging op een rubberen strip. Deze stript duwt tegen de spieren in de rug en werkt als een soort drukpunt massage. Door deze druk zal de spier zich gaan ontspannen. Met een mooi woord heet dit autogene inhibitie. Dit principe wordt ook gebruikt als er wordt gewerkt met de foamrol. De spieren hechten aan botten en als de spieren in ontspannen toestand zijn zullen de botten weer meer in de natuurlijke houding gaan staan. Dit geldt uiteraard ook andersom. Als de spierspanning continue verhoogd is, trekken deze spieren aan je botten en zullen daarmee je skelet uit zijn natuurlijke vorm brengen. Wat weer kan leiden tot klachten.

Voordelen

De voordelen van Critical Alignment zijn het laten ontspannen van spieren, het loslaten van mentale spanning, een verbeterde ademhaling, een betere lichaamshouding en verminderingen van pijnklachten aan nek en rug. Critical Alignment wordt gegeven op dinsdagochtend om 11.00 en 12.00 uur. En verder op donderdagochtend om 11.00 uur in combinatie met yoga.