De Schijf van Vijf van het Voedingscentrum adviseert wat en hoeveel je kunt eten. Buiten de Schijf van Vijf staat wat er een klein beetje bij kan. De Schijf van Vijf kan je op eigen wijze invullen. Wat je smaak, voorkeur of culturele achtergrond ook is. De Schijf van Vijf helpt je ook om keuzes te maken die beter zijn voor het milieu.
Bijvoorbeeld door de aanbevolen hoeveelheden te eten voor de gezondheidswinst en voedingsstoffen, maar niet meer dan dat. En niet te veel buiten de Schijf. En misschien nog wel belangrijker: door minder vlees te eten en meer plantaardige producten. Zo gaan gezond en duurzaam vaak hand in hand.
Waar is de Schijf van Vijf op gebaseerd?
De Schijf van Vijf is ontstaan vanuit de richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. Deze richtlijnen komen voort uit al het beschikbare bewijs over voeding dat er in de wereld beschikbaar is. Het is gericht op het voorkomen van 10 chronische ziekten. Denk daarbij aan hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en darmkanker. Ook geven de richtlijnen kaders rondom duurzaam eten, zoals meer plantaardig eten. De normen van de Voedingsraad geven aan hoeveel vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vezels, vetten en energie je nodig hebt om gezond te blijven. En gegevens van het RIVM over wat we in Nederland eten.
Hoe komen gezond en duurzaam samen in de Schijf van Vijf?
Hoe gezond en duurzaam hand in hand gaan is terug te zien in de Schijf van Vijf-adviezen van het Voedingscentrum. Namelijk in de adviezen:
- Eet méér volkoren graanproducten, peulvruchten, groente, fruit en noten.
- Neem niet meer zuivel dan nodig.
- Eet minder vlees.
- Eet volgens de aanbevolen hoeveelheden.
- Neem weinig buiten de Schijf van Vijf. Denk aan snacks, snoep, frisdrank, sap en alcohol.
Als je eet volgens een meer plantaardig en minder dierlijk voedingspatroon dan heeft dat gezondheidsvoordelen. Het verlaagt je bloeddruk en verkleint het risico op hart- en vaatziekten. Minder vlees en meer plantaardig eten is ook beter voor het milieu. Zo is de klimaatimpact van peulvruchten 10 keer lager dan van rundvlees. En neem je niet meer dan je nodig hebt? Dan wordt er niet meer voedsel gemaakt, verwerkt, verpakt en vervoerd dan nodig. Dat is gunstig voor het milieu. Als iedereen die te veel eet, minder gaat eten, levert dit ook winst op voor de gezondheid. Vooral als je vaker ongezonde producten buiten de Schijf van Vijf laat staan.
Gaat gezond en duurzaam dan altijd hand in hand?
Gelukkig gaan gezond en duurzaam eten vaak hand in hand. Maar we leven niet in de zwart-witte wereld. Dus de Schijf van Vijf is dat ook niet. Soms zijn er ook compromissen nodig. Bijvoorbeeld als het gaat om zuivel. Naast vlees, heeft ook zuivel een hoge milieubelasting. Maar het geeft ook voordelen voor je gezondheid. Het advies is daarom een middenweg: neem voldoende zuivel voor de gezondheidswinst en voldoende voedingsstoffen, maar niet meer dan de aanbevolen hoeveelheden vanwege de milieu-impact. Plantaardige zuivelvervangers zijn wel beter voor het milieu, maar de effecten op je gezondheid zijn nog niet onderzocht. Meer informatie kun je vinden op www.voedingscentrum.nl
Bron: Voedingscentrum