023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Voet verzwikt of verstuikt? Spier verrekt of gescheurd? Verrekkingen, spierscheuren, verstuikingen, peesscheuren. Het zijn letsels van de onderhuidse weefsels, die allemaal aan elkaar verbonden zijn. Maar hoe herken je deze en hoe moet je handelen?

Spierverrekking

Een spierverrekking veroorzaakt tijdens de inspanning een pijn die je over de hele lengte van de spier voelt, en die je niet goed kan lokaliseren. Er is geen bloeduitstorting en geen zwelling. Als je beweegt, wordt de pijn erger.

Spierscheur

Bij een spierscheur voel je onmiddellijk een vlijmscherpe hevige pijn op een welbepaalde plek. Bewegen is zeer pijnlijk. Bij een volledige scheur kan je een inkeping zien op de plaats van de blessure. Spierscheuren gaan ook vaak gepaard met bloeduitstortingen.

Peesscheur

Peesscheuren doen dan weer minder pijn dan spierscheuren, maar als de pees helemaal doorscheurt, kan je de betrokken spier niet meer bewegen.

Verzwikking

Je kan een gewricht ook verzwikken. Dat gebeurt wanneer de ligamenten te veel moeten oprekken. Dan verschuiven de botstukken, en wordt het gewricht instabiel.

Verstuiking

Een verstuiking gaat nog een stapje verder. Daarbij ontstaan scheurtjes in de ligamenten, waardoor het gewricht snel dik, pijnlijk en blauw wordt. In de eerste uren kan je het bijna niet meer bewegen.

ICE-regel

Bij een blessure van de weke delen kun je het beste zo snel mogelijk de ICE-regel toepassen: Immobilisatie, Compressie en Elevatie. Immobilisatie wil zeggen dat je de blessure moet laten rusten, door zo min mogelijk te bewegen met het getroffen lichaamsdeel. Hoe lang je rust, hangt af van de ernst van de blessure.

Bij een pees- of spierscheur bijvoorbeeld worden er fibrinevezeltjes gevormd om de scheur te herstellen. Als je te snel weer in actie komt, zal je die nieuwe, broze vezeltjes opnieuw breken. Drie dagen rusten is aan te raden.

Compressie betekent dat je de zwelling probeert te beperken. Als je onmiddellijk druk uitoefent op de plaats waar je pijn hebt, verhinder je dat er te veel vocht uit de bloedvaten in de omgeving van het letsel binnen sijpelt. Zo kan je zelfs een bloeding stoppen.

Elevatie wil zeggen dat je de aangedane plek hoger brengt dan je hart. Probeer het gekwetste lichaamsdeel gedurende de eerste 72 uur zo veel mogelijk in hoogstand te brengen. Dat is namelijk een zeer efficiënte manier om een opkomende zwelling te verminderen. Hoe minder zwelling, hoe sneller de genezing.

IJskoude behandeling

Ten slotte staat ICE ook voor ‘ijs’, een goedkope en doeltreffende manier om de pijn te verminderen en het genezingsproces te versnellen. Koude behandeling vermindert de zwelling.  Twintig minuten afkoelen is ruimschoots voldoende; langer dan een half uur is af te raden. Voor een koude behandeling kan je speciale coldpacks kopen, die je in de diepvries kunt leggen.

Behandeling

Mocht je een blessure oplopen, maak dan direct een afspraak bij de fysiotherapeut. Hoe sneller de juiste diagnose is gesteld hoe sneller je herstelt. Je kunt direct bij ons telefonisch een afspraak laten inplannen. Een verwijzing van de huisarts is niet nodig. 023-7600600