023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Omdat fysiotherapie maar bij een paar aandoeningen uit de basisverzekering wordt vergoed, zul je je zelf aanvullend moeten verzekeren. Dat is niet verplicht, maar wel verstandig. Bij een aanvullende verzekering kun je kiezen uit een enorm aantal polissen. De premies daarvan verschillen nogal, maar ook de vergoedingen voor de zorg die je nodig hebt. Hieronder lees je waar je op moet letten als je een aanvullende verzekering wilt afsluiten. Het kan je veel geld besparen! 

Bepaal hoeveel behandelingen je nodig hebt
Denk goed na of je komend jaar fysiotherapie nodig hebt en zo ja, hoeveel behandelingen. Hoeveel zorg had je bijvoorbeeld het afgelopen jaar nodig? Als je veel sport of veel zwaar fysiek werk doet, loop je een verhoogd risico op blessures. Als je vaak last hebt van je spieren of gewrichten of een chronische aandoening hebt, dan is de kans groot dat je veel fysiotherapie nodig hebt. Een polis die een groot aantal behandelingen vergoed is in dat geval raadzaam. Je fysiotherapeut kan je hierbij advies geven. Vraag het gerust! 

Check het aantal behandelingen
Controleer op tijd of het aantal behandelingen dat door jouw aanvullende zorgverzekering wordt vergoed, overeenkomt met het aantal behandelingen dat je nodig denkt te hebben. Als je dat zelf niet weet, overleg dan ook met je fysiotherapeut. Sommige polissen beloven dat ze veel behandelingen vergoeden, maar ze eisen wel dat je vanaf een bepaald aantal behandelingen bij de zorgverzekeraar een machtiging aanvraagt. Zonder die machtiging kom je niet voor verdere vergoeding in aanmerking. Let daar dus goed op. Als je niet van aanvullende verzekering verandert, let dan goed op of je in 2022 nog hetzelfde aantal behandelingen vergoed krijgt als in 2021. Vaak is dat namelijk niet zo. Zo betaal je niet te veel premie én voorkom je dat je alsnog behandelingen zelf moet betalen omdat je onvoldoende verzekerd bent.

Check het type vergoeding
Komt de dekking van de polis overeen met jouw zorgbehoefte? Check dan of de vergoeding van een behandeling wordt gegeven in tijd (de duur van de hele behandeling), een maximumbedrag of in aantal behandelingen. Bij een relatief dure behandeling is het verstandiger om te kiezen voor een polis die vergoedt in aantal behandelingen. Als je echt niet weet hoeveel behandelingen je nodig hebt, kun je misschien beter kiezen voor een maximumbedrag.

Check of er een verklaring wordt gevraagd
Soms vragen verzekeraars om een gezondheidsverklaring of medische verklaring. Ze mogen je op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat je een polis afsluit.

Check het soort polis
Is de polis een restitutie- of naturapolis? Bij een natura-verzekering krijg je de zorg volledig vergoed, maar bepaalt de zorgverzekeraar naar welke zorgverlener je mag gaan. Je mag dus alleen naar fysiotherapeuten die een contract hebben met jouw zorgverzekeraar. Ga je naar een fysiotherapeut die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar dan moet je meestal een deel van de rekening zelf betalen. Hoeveel dat is, kun je navragen bij je zorgverzekeraar. Bij een restitutiepolis mag je naar iedere gewenste fysiotherapeut, ongeacht of die een contract heeft met je zorgverzekeraar.

Nieuw Groenendaal heeft voor 2022 met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten.

Vergelijk de premies
Weet je hoeveel fysiotherapie je komend jaar nodig hebt en welk aanvullend zorgpakket daar het beste bij past? Dan is het tijd om de aantrekkelijkste polis te vinden. Op www.zorgverzekeringwijzer.nl kun je verzekeraars en pakketten met elkaar vergelijken en de goedkoopste polis uitzoeken. 

Sluit je nieuwe verzekering op tijd af
Als je een nieuwe basisverzekering wilt afsluiten, dan moet je dat uiterlijk voor 1 februari 2022 doen. Daarmee voorkom je een boete en ben je automatisch verzekerd vanaf 1 januari 2022. Stap je voor je aanvullende verzekering over naar een andere verzekeraar of sluit je die voor het eerst af? Vraag dan de nieuwe aanvullende verzekering ruim vóór 1 januari aan. Overigens mag je een basisverzekering afsluiten bij de ene zorgverzekeraar en een aanvullende verzekering bij een andere, maar meestal ben je dan duurder uit. Doe je niets, dan lopen je bestaande basisverzekering en aanvullende verzekering in het komend jaar gewoon door.