Corona geeft voor tienduizenden jonge, gezonde mensen ernstige gezondheidsschade. Artsen en fysiotherapeuten slaan alarm voor de grote schade op de lange termijn bij jonge, gezonde mensen na corona. Het gaat hierbij vooral om de groep die niet in het ziekenhuis heeft gelegen tijdens de coronabesmetting.
De cijfers over de besmettingen en ziekenhuisopnames zijn bekend. Er wordt helaas weinig gezegd over het feit dat veel mensen te maken krijgen met langdurige gezondheidsproblemen. Het gaat vooral om fitte en gezonde mensen, die niet opgenomen zijn geweest in het ziekenhuis. In de leeftijdscategorie tussen de 20 en 60 jaar.
Fysiotherapeuten hebben bijna 28.000 van deze personen onder behandeling. Dit is de groep die weet dat fysiotherapie kan helpen bij revalidatie. Naast deze groep is er een grotere groep die (nog) geen hulp zoekt. De huisartsenvereniging noemt zelfs 40.000 personen met deze problemen. En dit is dan vooral de groep vanuit de eerste golf. Het gaat dus om de klachten die na maanden of zelfs een jaar nog aanwezig zijn. De personen vanuit de tweede golf moeten veelal nog komen.
Vermoeidheid
Hevige vermoeidheid is de grootste klacht. Deze vermoeidheid gaat vaak gepaard met concentratieproblemen. De vermoeidheids- en conditieproblemen geven vaak ernstige problemen in het dagelijks leven. Werken, activiteiten ondernemen, voor de kinderen zorgen, het is voor veel mensen vaak onmogelijk.
Artsen staan voor een raadsel
De gevolgen van corona zijn ingrijpend. De praktijk laat zien dat veel jonge sporters, die voorheen een marathon liepen, nauwelijks nog 30 min kunnen wandelen. De artsen staan hier vaak voor een raadsel. Longonderzoeken laten geen problemen zien, terwijl er wel degelijk verlies van conditie is. Er is ook geen eenduidigheid. De ene patiënt krijgt vermoeidheidsklachten, de andere patiënt krijg geen klachten, terwijl er ook een groep is die neurologische problemen krijgt.
Fysiotherapie bij corona
Veel mensen komen revalideren bij de fysiotherapeut. Dit geeft goede resultaten maar ook veel zorgen. Zelfs maanden na besmetting zijn veel mensen nog niet terug op het oude niveau. Dit geeft naast fysieke uitdagingen ook mentale uitdagingen. Veel longtherapeuten hebben zich verdiept in dit onderwerp. Zij kunnen patiënten met klachten goed begeleiden.
De zorgverzekering vergoedt tot een half jaar de kosten uit de basisverzekering. Na een half jaar is een grote groep echter nog niet voldoende hersteld. Verlenging krijgen is mogelijk, maar vaak erg lastig.
Fysiotherapeuten slaan de armen in één om gegevens te verzamelen van deze specifieke groep. Hopend om zo de groep beter te kunnen begeleiden. Maar ook om deze gegevens aan de zorgverzekering te kunnen geven. Op deze manier kan het nut van fysiotherapie bij deze groep worden aangetoond.
Wanneer je dus langdurig klachten hebt, maak dan een afspraak bij ons. Wij zijn gespecialiseerd in corona nazorg. Wij kunnen je optimaal begeleiden.
Bron: www.hierhebikpijn.nl