023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Aan het begin van elk nieuw jaar hebben mensen goede voornemens, ze willen een aantal zaken veranderen. Natuurlijk is 1 januari een fantastisch moment om wat slechte gewoontes achterwege te laten en een nieuwe routine aan te nemen. Maar begin februari hebben de meeste mensen hun goede voornemens al weer opgegeven.

Waarom houden mensen hun goede voornemens niet vol?

De belangrijkste reden dat mensen hun goede voornemens niet volhouden is een gebrek aan discipline. Dit klinkt misschien negatief, maar dat hoeft niet zo te zijn. Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat jij jouw goede voornemens kunt vol houden.

Kies één goed voornemen

Multitasking klinkt misschien wel interessant, maar het blijkt uit onderzoek dat het niet echt productief is. Wanneer je een aantal goede voornemens hebt is het moeilijker om al die veranderingen in jouw leven door te voeren. Kies dus voor één goed voornemen, dat is goed te overzien en beter vol te houden.

Begin met één maand

Volgens onderzoek hebben de meeste mensen langer succes met hun goede voornemens als ze de eerste maand goed doorkomen. Een maand is namelijk lang, maar te overzien. Begin dus met een maand en ga dan gewoon stapsgewijs verder.

Deel je goede voornemen

Anderen laten weten wat jouw goede voornemen is werkt op een aantal verschillende manieren. Ten eerste is het altijd gemakkelijker om ons aan onze voornemen te houden als anderen ons ondersteunen. Ten tweede is het ook nog eens handig omdat het ons een externe druk oplevert om onze goede voornemens vast te houden.

Meten is weten

Wanneer het om goede voornemens gaat dan willen mensen nog wel eens onduidelijk zijn. Je moet kiezen voor goede voornemens die je duidelijk kunt meten en die specifiek zijn met een tijdslimiet. Dus bijvoorbeeld ‘ik wil de komende maand minstens twee keer in de week naar de sportschool gaan’ of ‘ik wil 8 kilo vet verbranden in de komende twee maanden’. Dat zijn resultaten waar je naar toe kunt streven.

Realistisch doel

Natuurlijk is het belangrijk dat jouw goede voornemens meetbaar zijn, maar het is nog belangrijker dat ze ook haalbaar zijn. Iets niet halen werkt demotiverend, dus zorg ervoor dat je een realistisch doel voor ogen hebt zodat je het halen kunt, en er misschien zelfs overheen kan. Zorg ervoor dat jouw goede voornemens realistisch zijn en je merkt gelijk dat dit motiverend werkt.

Maak een plan en een planning

Goede voornemens volhouden zijn niet gemakkelijk. Goede voornemens houden in gedragsverandering in en als iets moeilijk blijkt te zijn dan is het veranderen van je vaste patronen. Als je een bepaald doel voor ogen hebt moet je weten wat je eraan gaat doen. Als je bijvoorbeeld 10 kilo wilt afvallen in een jaar is het wel belangrijk dat je rond juni, juli ongeveer vijf kilo kwijt bent. De helft van het jaar is voorbij, dus wil je ook ongeveer de helft van je doel bereikt hebben. Wat helpt bij het volhouden is het maken van een plan met kleine subdoelen en een planning wanneer je wat gaat doen. Onze leefstijl coaches kunnen je hierbij uitstekend adviseren.

Kleine fouten betekenen niet dat je gefaald hebt

Veel mensen geven te snel op, ze maken een fout en geven hun goede voornemens dan helemaal op. Als jij besloten hebt om minder te snoepen en dan ineens een zak vol chocoladerepen opeet betekent dit niet dat jouw goede voornemens helemaal niets meer waard zijn. Iedereen kan een keer een fout maken, het is slechts een hobbel in de weg waar we overheen moeten. Fouten maken is menselijk en hoort bij je leerproces.

Beloon jezelf

De meeste goede voornemens betekenen vaak dat je dingen niet meer kan doen die je leuk of lekker vindt, of juist dingen moet gaan doen die je juist het liefst niet meer wil doen. Hierdoor is het belangrijk dat je jouw goede voornemens ook een beetje leuk maakt. Trakteer jezelf op een leuk cadeautje als je een subdoel hebt gehaald. Koop die broek die je zo leuk vindt!