023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

De oefening van de maand is de bridge single leg bosu. Dit is een oefening voor het trainen van de stabiliteit van het lichaam en kan bij veel klachten worden toegepast zoals enkel-, knie-, heup- en wervelkolomproblematiek.

De oefening ziet er ogenschijnlijk eenvoudig uit maar vraagt veel inter- en intramusculaire coördinatie. Het effect van een oefening bestaat in de kwalitatieve uitvoering ervan. Juist bij deze oefening is een geschoold oog van de trainer of fysiotherapeut onontbeerlijk om de kwaliteit te borgen.

Uitvoering
Je ligt op je rug op een mat. De handen liggen op de mat. Vanaf de schouderbladen is de wervelkolom los van de mat. De voeten staan op de BOSU op heupbreedte. De knieën zijn 90 graden gebogen. Het lichaam is in een rechte lijn. Vanuit de beginpositie breng je het been langzaam naar extensie.

Aandachtspunten
In de uitgangshouding zijn wervelkolom, heup en bovenbeen in één lijn. Het lichaamsgewicht is gelijkmatig verdeeld over beide benen. De voeten worden centraal op de BOSU geplaatst. Tijdens het uitvoeren van de oefening wordt eerst het lichaamsgewicht verplaatst naar één been  zonder dat het bekken kantelt. Wanneer verplaatsing van het lichaamsgewicht goed verloopt, komt de voet los van de BOSU. Hierbij is het belangrijk dat het lichaam in een lijn blijft, het bekken niet kantelt, de knie geen valgus beweging maakt en de enkel in een neutrale positie blijft (geen pronatiebeweging). Wanneer dat goed gaat mag de knie worden gestrekt.