023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Knieklachten behoren tot de meest voorkomende klachten die we binnen de fysiotherapie tegenkomen. Met name sporters lopen regelmatig knieblessures op. Maar het hoeft zeker niet altijd sport gerelateerd te zijn. Vandaag kijken we naar de aandoeningen die pijn aan de binnenkant van de knie veroorzaken.

Aan de binnenkant van de knie bevinden zich verschillende structuren die pijn kunnen veroorzaken. Banden, kapsels, spieren, pezen, kraakbeen, de binnenste meniscus en slijmbeurzen kunnen tot uiteenlopende klachten aan de binnenzijde van de knie leiden.

Binnenste meniscus
Bij een acuut of degeneratief meniscusletsel is de meniscus aangedaan. De menisci zijn halve maanvormige schijfjes die aan de binnenkant en de buitenkant van de knie zitten. Een probleem met de binnenste meniscus leidt tot pijn aan de binnenzijde van de knie.

Binnenste knieband
Aan de binnenkant van de knie bevindt zich de binnenste knieband. Deze knieband geeft stabiliteit aan het kniegewricht. De knieband kan beschadigd raken. Dit gebeurt meestal bij een ongeluk of val.

Pes anserinus syndroom
De pezen van drie bovenbeenspieren komen gemeenschappelijk samen aan de voor/binnenkant van de knie. We noemen dit de pes anserinus. Onder de pezen ligt een slijmbeurs. Dit is een glad/vochtig zakje dat er voor zorgt dat de pezen goed over andere structuren heen kunnen glijden. Als de pezen of de slijmbeurs aangedaan zijn, dan noemen we dit het pes anserinus syndroom.

Kraakbeen
De botten in het kniegewricht zijn bedekt met een glad laagje kraakbeen. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de botdelen en de tussenliggende meniscus soepel over elkaar heen kunnen glijden. Kraakbeen kan in sommige gevallen beschadigen door een ongeluk of val. Echter ontstaan klachten aan het kraakbeen vooral als we ouder worden. We noemen dit knie artrose. Een andere aandoening van het kraakbeen is osteochondritis dissecans waarbij het kraakbeen en een stukje bot losraken van het gewrichtsoppervlak. Beide kraakbeenaandoeningen kunnen aan de zijde van de beschadiging knieklachten geven.

Bron: hierhebikpijn.nl

Blijf niet rondlopen met klachten. Maak direct een afspraak voor een consult met de fysiotherapeut. Dan herstel je veel sneller. 023 7600600 of info@nieuwgroenendaal.nl