023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Uit onderzoek blijkt dat Pilates ook mentaal gezonder maakt. De Pilates methode bestaat uit meer dan 500 oefeningen. De oefeningen zijn gericht op de rompspieren met  veel aandacht voor concentratie, ademhaling en precisie. Het is een body&mind les

Josef Pilates (1883-1967) was zijn tijd ver vooruit. In die zin dat hij naast gymnastiek ook oosterse beweegwijzen bestudeerde waaronder yoga, zen en Tai Chi. Zijn doel was niet alleen fysiek-, maar ook mentaal en sociaal welzijn. In de loop der jaren is de methode enorm populair geworden met miljoenen beoefenaars wereldwijd.

Onderzoek naar de effecten van bewegen op gezondheid heeft zich eerst gericht op de fysieke gezondheid en pas later werd het effect van bewegen op de emotionele gezondheid onderzocht. Bij Pilates is het niet anders.

In 2015 verschijnt er een studie die aantoont dat Pilates het angstniveau kan verminderen. De angstreductie zou plaatsvinden doordat Pilates een breed scala van positieve effecten heeft waaronder verbeteringen in lichaamskracht, slaapkwaliteit, aandacht, concentratie, doorbloeding van de hersenen, minder piekeren, aangenaam lichaamsgevoel, spierontspanning en ademhaling

Er is een meta-analyse uitgevoerd naar het effect van Pilates op het mentale welzijn van gezonde deelnemers. Ze doorzochten de relevante databases ‘Pilates en psychische gezondheid’. Ze beperkten zich tot studies met gezonde mensen jonger dan 65 jaar.

Enkele effecten die gevonden worden zijn:

• Studenten: stemming, zelfeffectiviteit, slaapkwaliteit, aandacht, stressreductie.
• Vrouwen: levenstevredenheid, gevoel gewaardeerd te worden qua persoon en uiterlijk, verbeterde slaapkwaliteit, mentaal welzijn, minder depressie verschijnselen, meer zelfrespect.
• Sedentaire mensen: verbetering slaapkwaliteit en kwaliteit van leven, emotionele welbevinden.
• Actieve werknemers: emotionele stabiliteit optimisme.

Bron: Evidence of Pilates practice on mental health of healthy people.

Klik hier voor ons groepslesrooster. Hier vind je de tijden van onze Pilates lessen.