Werkstress is al jaren een belangrijk arbeidsrisico. Hoewel het vermoeden was dat de werkdruk en de burn-outklachten verder zouden stijgen tijdens de coronapandemie, blijkt dit niet zondermeer het geval te zijn. Eind 2020 gaven ongeveer 1,2 miljoen werknemers aan dat zij burn-outklachten hadden.
Werknemers verzuimen in 2020 9,4 miljoen dagen met werkstress als reden voor het verzuim. In 2019 waren dit 11,1 miljoen verzuimdagen. 34% van de werknemers geeft werkdruk of stress als reden voor het verzuim. 1,2 miljoen werknemers in Nederland hebben last van burn-outklachten. Dit komt neer op 16%. 89.000 zzp’ers hebben last van burn-outklachten. Dit komt neer op 9%. 37% van alle werknemers vindt dat er maatregelen nodig zijn tegen werkstress.
Het onderzoekjaar waar deze cijfers op gebaseerd zijn betreft 2020. Dat neemt niet weg dat dit de meest actuele cijfers zijn voor stress, verzuim en burn-out. Ook voor u en uw organisatie blijft het belangrijk om in 2022 het aantal verzuimdagen, de redenen van verzuim en het aantal burn-outklachten te monitoren en daarvoor kunnen deze cijfers een kader zijn.
Net zo belangrijk is het om ieder jaar na te gaan of uw maatregelen tegen stress nog steeds aansluiten bij wat mensen in uw organisatie nodig hebben. Hierbij geldt natuurlijk dat generieke maatregelen tegen specifieke vormen van stress minder goed zullen werken, dus differentiëren blijft belangrijk.
We zijn geneigd het in algemene termen over ‘stress’ te hebben, terwijl werkdruk en stress in alle soorten en maten voorkomen. Om een voorbeeld te geven: bij werkdruk van werkende ouders, mantelzorgers of vanwege een dubbele functie die u uitvoert, zijn stress en de oplossingen natuurlijk wezenlijk anders.
Onze afdeling Arbeid&Gezondheid is gespecialiseerd in het gezond maken en houden van uw werknemers. Wilt u weten wat wij voor u kunnen betekenen? Neemt u dan contact op met Evelien Kremer, evelien.kremer@nieuwgroenendaal.nl.
Bron: TNO