023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Iedereen kent het wel, de dagen na het trainen heb je veel spierpijn. Of je denkt de eerste dag dat het wel meevalt, waardoor je de training van morgen door wilt laten gaan. Maar dan komt de spierpijn op de tweede dag. Wat moet je dan doen? De training afzeggen of toch doorgaan?

Wat spierpijn precies is, daar zijn de wetenschappers nog niet helemaal over uit. Men gaat er vanuit dat spierpijn door kleine beschadigingen in spieren komt. Dit zijn hele kleine, onschuldige beschadigingen die bijvoorbeeld tijdens het trainen kunnen ontstaan.

Spierpijn ontstaat vaak door een training waar je lichaam nog niet aan gewend is. De training die aan het lichaam gevraagd wordt is dan zwaarder dan dat je met een normale inspanning aankunt. Als je niet regelmatig traint, dan zal elke training weer een uitdaging zijn voor je lichaam.

Spierpijn kan zowel het gevolg zijn van duur- als krachttraining. Met duurtraining bedoelen we training waarbij lange tijd dezelfde beweging gemaakt wordt. Voorbeelden hiervan zijn hardlopen en wielrennen.

Trainen met spierpijn

Trainen met spierpijn is niet slecht. Het kan vanwege de pijn wel wat vervelend aanvoelen. De kleine beschadigingen in de spieren kunnen geen kwaad tijdens het trainen. Je loopt echter wel het risico dat je door de pijn niet goed kan bewegen. Hierdoor kunnen weer andere problemen ontstaan. Daarnaast zal je mogelijk door de spierpijn niet alles uit je training kunnen halen. Dan kan het verstandig zijn toch nog een dag te wachten tot je wat minder pijn hebt.

Het is in ieder geval verstandig in beweging te blijven als je spierpijn hebt. Een goede balans tussen beweging en rust is de beste behandeling voor spierpijn. Beweging stimuleert de doorbloeding, wat goed werkt bij het herstel van spierpijn.

Conclusie

Je kunt trainen met spierpijn. Het is wel verstandig om je training hierop aan te passen. Train bijvoorbeeld andere spieren of train wat minder zwaar. 

Bron: www.hierhebikpijn.nl