023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Deze klacht wordt ook wel fasciïtis plantaris genoemd als de pees onder de voet die aanhecht aan de onderzijde van de hiel ontstoken is. Er kan ook pijn ontstaan onder de hiel als gevolg van een hielspoor. Bij een hielspoor is er sprake van kalkvorming in de aanhechting van de pees die aanhecht op het hielbeen. In een later stadium kan er zelfs extra botvorming ontstaan aan de onderzijde van het hielbeen. De vorming van kalk en bot is aantoonbaar door middel van een röntgenfoto.

Voetpees onsteking

Hardlopen is een populaire maar ook zeer blessuregevoelige sport. Veel hardlopers hebben dan ook te maken met blessures, die met name ontstaan ten gevolge van overbelasting. Hier een overzicht van  5 veelvoorkomende hardloopblessures, de symptomen, oorzaken en advies.

Oorzaken

De oorzaak is meestal een combinatie van verschillende variabelen die uiteindelijk tot de blessure leidt. Bij deze blessure spelen de volgende variabelen vaak mee: Intensief en veel trainen, een standafwijking van de voet of het onderbeen, korte kuitspieren en slechte demping. 

Behandeling en advies

Klachten aan het hielbeen kunnen lang aanhouden, met name wanneer er sprake is van kalkvorming en/of botvorming. Het is daarom verstandig om direct een sportfysiotherapeut te raadplegen, zeker wanneer de klachten na 4 tot 6 weken nog niet grotendeels verdwenen zijn.

Pijn aan de achillespees

De achillespeesontsteking kan ontstaan door overbelasting als gevolg van hardlopen. De pijnklachten komen voor tussen het hielbeen tot circa 10 centimeter daarboven. Meestal ontstaan de pijnklachten geleidelijk en nemen deze toe naarmate er gewoon doorgetraind wordt. Uiteindelijk kunnen de klachten zo verergeren dat er een constante pijn aanwezig is.

De achillespeesblessure kan zich op verschillende plaatsen manifesteren: de aanhechting van de pees op het hielbeen, de pees met de omringende weefselstructuren, een ontsteking van de slijmbeurs aan de voorzijde van de achillespees

Oorzaken

De oorzaak is meestal een combinatie van verschillende variabelen die uiteindelijk tot de blessure leidt. Bij deze blessure spelen de volgende variabelen vaak mee:  intensief en veel trainen, onvoldoende warming-up, heuveltraining, training op een harde ondergrond,  een standafwijking van de voet en of knie, beenlengte verschil, verkorte of stijve kuitspieren, overgewicht.

Behandeling en advies

De achillespeesonsteking is goed behandelbaar. Rekken en lokale ijsbehandeling zijn in de eerste fase na het oplopen van de blessure het meest effectief. Daarnaast is het belangrijk om de achillespees tijdelijk te ontlasten door minder te hardlopen. Het is verstandig om direct een sportfysiotherapeut te raadplegen. Deze kan onderzoeken of een standsafwijking van knie of voet de oorzaak is van de klachten, de blessure gericht behandelen en je begeleiden met het hervatten van je trainingen.

Pijn aan de buitenzijde van de knie

Deze klacht wordt tractus iliotibialis-frictiesyndroom genoemd als de pees aan de buitenzijde van de knie ontstoken is. Er kan ook pijn ontstaan aan de buitenzijde van de knieholte en het onderbeen. Dit zijn plaatsen waar de genoemde pees ook uitloopt. De pees stabiliseert het kniegewricht. De pees zelf kan ontstoken raken, de slijmbeurs onder de pees of beide structuren. Er treedt pijn op tijdens het hardlopen. Als het hardlopen gestaakt wordt, verdwijnt de pijn vaak direct.

Oorzaken

Deze blessure ontstaat door het herhaaldelijk “wrijven” van de pees over een hobbeltje op het bovenbeen bij het buigen/strekken van het been. De oorzaak is meestal een combinatie van verschillende variabelen die uiteindelijk tot de blessure leidt. Bij deze blessure spelen de volgende variabelen vaak mee: intensief en veel trainen, schuinwegdek, heuveltraining, een standafwijking van de voet en of de knie, beenlengte verschil, stugge, nieuwe schoenen.

Behandeling en advies

Het tractus iliotibialis-frictiesyndroom is goed behandelbaar. Rekken en lokale ijsbehandeling zijn in de eerste fase na het oplopen van de blessure het meest effectief. Daarnaast is het fors verminderen of tijdelijk staken van het hardlopen zeer belangrijk. Het is verstandig om direct een sportfysiotherapeut te raadplegen. 

Pijn aan de voorzijde van het onderbeen

Deze klacht wordt vaak shin splints, stressfractuur, compartimentsyndroom en m. tibialis anterior syndroom genoemd. Bovenstaande benamingen komen het meeste voor bij klachten aan de voorzijde van het scheenbeen. De klachten kunnen zich op verschillende plaatsen aan de voorzijde manifesteren. 

Oorzaken

De oorzaak is meestal een combinatie van verschillende variabelen die uiteindelijk tot de blessure leidt. Bij deze blessure spelen de volgende variabelen vaak mee: intensief en veel trainen, onvoldoende warming-up met rekoefeningen voor de kuitspieren, training op een harde ondergrond, heuveltraining, een standafwijking van de voet, beenlengte verschil, verkorte of stijve kuitspieren, overgewicht, slechte demping.

Behandeling en advies

De klachten kunnen vaak lastig door de loper zelf gediagnosticeerd worden. Rekken en lokale ijsbehandeling zijn in de acute fase het meest effectief. Daarnaast is het fors terug brengen of tijdelijk staken van de loopbelasting zeer belangrijk.  Het is verstandig om direct een sportfysiotherapeut te raadplegen om de juiste diagnose te stellen.  

Pijn aan de voorzijde van de knie

Deze klacht wordt wel patellofemoraal pijnsyndroom maar ook wel chondropathie van de patella en anterior knee pain genoemd. Pijn is aanwezig aan de voorzijde van de knie (achter en/of rondom de knieschijf). De pijn neemt toe tijdens of na hardlopen. Heuvel en trap(af)lopen geven vaak extra pijnklachten.

Oorzaken

Door het herhaaldelijk bewegen van de knieschijf over het bovenbeen onder een te hoge druk kan deze blessure ontstaan. Beschadiging van het kraakbeen onder de knieschijf wordt vaak aangetroffen. De oorzaak is meestal een combinatie van verschillende variabelen die uiteindelijk tot de blessure leidt. Bij deze blessure spelen de volgende variabelen vaak een rol: Intensief en veel trainen, heuveltraining, spierdisbalans, afwijkingen van de knieschijf, eerder doorgemaakte val op knieschijf, een standafwijking van de voet, knie en/of heup, slechte demping.

Behandeling en advies

Het patellofemoraal pijnsyndroom is behandelbaar. Rust en spierversterkende oefeningen van de bovenbeenspieren geven vaak al afname van klachten. Rekoefeningen voor de hamstrings, quadriceps en kuitspieren kunnen verlichting geven. Het is verstandig om direct een sportfysiotherapeut te raadplegen om je te laten onderzoeken waardoor oorzaken kunnen worden achterhaald en er een goed hardlooptrainingsspecifiek advies voor deze lastige blessure kan worden gegeven.