023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Dit is een aandoening die wordt veroorzaakt door een zwelling of ontsteking in een buigpees van een van je vingers. De buigpezen van je vingers lopen door verschillende bandjes. Deze bandjes worden ook pulleys genoemd. Je hebt twee pulleys in je duim en drie per vinger. Ze vormen meestal de plaats waar de zwelling blijft hangen. 

Vanwaar de naam triggerfinger?
De kenmerkende eigenschap van een triggerfinger is de kromming van je vinger. Deze blijft staan in een gebogen stand. Tijdens het buigen van de vinger voel je plots een weerstand. Daarna schiet de vinger ineens door waarna hij krom blijft staan en niet of moeilijk actief gestrekt kan worden. Vergelijk dit met het overhalen van de trekker van een pistool waarbij je eerst wat weerstand voelt en de trekker daarna in één keer doorschiet.

Leuk om te vermelden is dat in oude boeken is te lezen dat een triggerfinger vaak voorkwam bij soldaten na het veelvuldig afvuren van hun pistool. Het herhaaldelijk overhalen van de trekker, trigger in het Engels, zou zorgen voor een ontsteking in de buigpees van de wijsvinger. Na hun diensttijd kregen zij de aangedane vinger niet meer helemaal gestrekt en zo was de naam triggerfinger geboren. Een triggerfinger komt trouwens vaker voor in de duim of ringvinger dan in de wijsvinger. Het verhaal van de soldaat is dus leuk, maar verklaart het fenomeen niet.

Hoe vaak komt een triggerfinger voor en bij wie?
Volgens het ‘Medisch Protocol Triggerfinger’ opgesteld door het Rode Kruis Ziekenhuis wordt er per jaar bij ongeveer 28 van de 100.000 mensen een triggerfinger vastgesteld. Waarschijnlijk is langdurige overbelasting de grootste veroorzaker van een triggerfinger. Volgens datzelfde protocol valt daarnaast op dat vooral mensen met suikerziekte een verhoogd risico op een triggerfinger hebben. Er is een kans van 2 tot 10 procent dat je ergens tijdens het ziekteproces van diabetes een triggerfinger ontwikkelt. Dit geldt voornamelijk voor patiënten die al langdurig suikerziekte hebben. Vermoed wordt dat dit komt door een verhoogde bloedsuikerwaarde. Ook mensen met reuma of jicht hebben een grotere kans op een triggerfinger.

Behandeling
Als behandeling wordt vaak een spuit met corticosteroïden gegeven om de ontsteking of zwelling af te remmen. Wanneer dit onvoldoende helpt, kan een operatie nodig zijn. Hierbij zal de chirurg de pulley doorsnijden zodat de buigpees weer meer ruimte krijgt.

Bron: www.hierhebikpijn.nl