023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Pijn voelen we allemaal weleens. De een heeft er wat vaker last van dan de ander. Ook de hevigheid van pijn kan per keer en per persoon verschillen. Maar wat is pijn nu eigenlijk en hoe wordt het behandeld? We leggen het voor je uit.

Pijn is vaak een signaal dat het lichaam beschadigd is. Zo voel je een scherpe pijn in je vinger als je in je vinger snijdt en zal je enkel pijn doen als je je enkelbanden scheurt als gevolg van een verzwikking.

De hoeveelheid pijn die iemand voelt is deels afhankelijk van de ernst van de beschadiging. Echter wordt de intensiteit van de pijn ook beïnvloed door andere factoren. Zo voel je meer pijn als je moe bent, en minder als je fit bent. Ook kan de locatie van de beschadiging in het lichaam invloed hebben op de hoeveelheid pijn die je voelt.

Pijn zonder beschadiging van weefsel
Soms kan je ook pijn fysieke pijn voelen zonder dat het lichaam beschadigd is. Zo kunnen mensen die veel last van spanning en stress hebben echte fysieke pijn ervaren, terwijl het lichaam zelf helemaal in orde is.

Zenuwen en pijnsensoren
Het lichaam is van top tot teen doorweeft met zenuwen. Zenuwen zijn een soort van kabels die berichten over kunnen brengen. De berichten worden vanuit het hele lichaam via het zenuwstelsel naar het ruggenmerg en de hersenen gestuurd, en weer terug. De uiteinden van de zenuwen bevatten pijnsensoren die beschadiging kunnen waarnemen. Een beschadiging zorgt pas voor pijn als het bericht in de hersenen aankomt. Daar vertalen de hersenen het bericht naar een daadwerkelijk pijngevoel. Dit pijngevoel is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat je weet dat er ergens iets mis is in het lichaam. Het zorgt er onder andere voor dat je het pijnlijke lichaamsdeel ontziet en in de gaten houdt.

Soorten pijn
Pijn is onder te verdelen in acute pijn en chronische pijn. Bij acute pijn is er een duidelijke beschadiging aanwezig. Acute pijn gaat over het algemeen relatief snel over. Chronische pijn is pijn die langer dan 3 tot 6 maanden aanhoudt. Meestal is de daadwerkelijke schade in het lichaam dan al hersteld, maar blijft de patiënt toch pijn voelen. De pijn vormt dan een noodsignaal dat eigenlijk geen functie meer heeft. Soms weten we niet wat de langdurige pijn veroorzaakt. In dat geval spreken we ook van chronische pijn. Evenals zenuwpijn, wat ook in de categorie chronische pijn valt.

Pijn meten
Pijn kan voor iedereen een andere intensiteit hebben. Om te meten hoeveel pijn iemand heeft wordt meestal gevraagd een cijfer van 0 tot 10 te geven. Het cijfer 0 betekent dat je geen enkele pijn hebt. Een pijnscore van 10 betekent dat de pijn ondraaglijk is. Dit is de meest hevige pijn die je je maar voor zou kunnen stellen. Het kan voorkomen dat je zelf een pijnscore van 7 aangeeft, terwijl iemand anders bij een vergelijkbaar letsel een pijnscore van 5 aangeeft. Dat is heel normaal. Het cijfer zegt vooral iets over de pijn die je zelf voelt en is niet één-op-één met de pijnscore van een ander te vergelijken.

Pijn behandelen
Pijn kan op verschillende manieren behandeld worden. Als de pijn meevalt en tijdelijk van aard is dan hoeft pijn op zichzelf niet altijd behandeld te worden. De nuttige functie die pijn heeft zorgt er vaak juist voor dat je voorkomt dat het aangedane lichaamsdeel verder beschadigt. Het is wel verstandig om de bron van de pijn aan te pakken. Je wil immers dat het lichaam weer herstelt zodat de pijn verdwijnt. Een huisarts, specialist of fysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Pijnstillers
Pijnstillers zijn medicijnen die ingezet worden om pijn te verminderen of helemaal weg te nemen. Er is een opbouw van lichte pijnstillers (die je zelf in de winkel kunt kopen) tot hele zware pijnstillers die alleen in het ziekenhuis toegediend kunnen worden.

Zenuwblokkade
Bij een zenuwblokkade wordt de zenuw die ongewenste pijnberichten naar de hersenen stuurt geblokkeerd. Door de zenuw eerst te verdoven met medicatie kan de juiste zenuw opgespoord worden. Vervolgens wordt de zenuw geblokkeerd door deze te verhitten, te bevriezen of een speciaal verdovend middel toe te dienen.

Chronische pijnprogramma’s
Door het volgen van een pijnprogramma kun je leren om te gaan met pijn.  Wij verzorgen chronische pijnprogramma’s met een multidisciplinaire aanpak. In het pijnprogramma is veel aandacht aan conditietraining en het stimuleren van beweging. Men wordt aangeleerd om afleiding te zoeken, verschillende technieken toe te passen ter ontspanning en verantwoord om te gaan met medicatie. Een pijnprogramma helpt mensen met chronische pijn hun leven weer op de rit te krijgen. Heb je interesse of wil je een vrijblijvende intake? Stuur dan een email naar melanie.storm@nieuwgroenendaal.nl. Zij zal contact opnemen voor het maken van een afspraak.

Bron: www.hierhebikpijn.nl