023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Je hebt er als sporter vast wel eens mee te maken gehad, een peesontsteking. 25 tot 50% van alle sportblessures is het gevolg van peesontstekingen. Dit is natuurlijk een enorm aantal terwijl er in de praktijk veel manieren zijn om dit te voorkomen.

Peesontstekingen komen relatief vaker voor in de grotere gewrichten zoals de schouder, elleboog, pols, lies of knie. Ze zijn grofweg onder te verdelen in drie types, van beginnende klachten tot een meer chronisch karakter:

  1. pijn bij aanvang van belasting, deze trekt weg door te bewegen.
  2. de pijn blijft aanwezig en verergert tijdens de inspanning.
  3. de pijn is continu aanwezig, ook wanneer je geen inspanning doet en de pijn hindert je in het dagelijks leven.

Het beste advies bij een peesontsteking is een fysiotherapeut te raadplegen. Deze is als geen ander gespecialiseerd in het begeleiden van het herstelproces. Veel gebruikte fysiotherapeutische behandelmethodes voor de behandeling van peesontstekingen zijn onder andere: massage, taping, fricties en shockwave.

Over het algemeen geldt, hoe eerder je zorgvuldig aandacht hebt voor de peesontsteking, des te kleiner de kans dat de klachten uitlopen naar chronisch. Dus probeer er tijdig bij te zijn en zorg goed voor je lichaam!

Peesblessures voorkomen

Algemene adviezen ter voorkoming van peesblessures zijn:

  • Begin altijd met een goede warming-up en eindig steeds met een cooling-down.
  • Doseer je trainingsbelasting, dit is zeker van belang bij een beginnende peesontsteking. Schroef de trainingsintensiteit en/of trainingsduur zo nodig terug om de klacht beter te laten afnemen.
  • Zorg voor voldoende vocht; drink voor, tijdens en na het sporten.
  • Koelen of masseren na de training/inspanning kan pijnstillend werken.
  • Zorg voor goed schoeisel en vervang ze om de zoveel tijd. Versleten schoenen hebben vaak een mindere schokdemping.
  • Staak de training of wedstrijd voortijdig als de pijn komt opzetten.
  • Zorg voor een gezond gewicht. Peesblessures komen namelijk vaker voor bij mensen met overgewicht.

Kies zorgvuldig voor de juiste ondergrond. Trainen op een zachte, effen ondergrond voorkomt dat spieren overmatig belast worden. Probeer in ieder geval een glibberige ondergrond te vermijden. Vermoed je een peesontsteking te hebben, maak dan een afspraak bij ons. 023 7 600 600

Bron: www.hierhebikpijn.nl