023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Met een oplopende leeftijd veranderen onze spieren, botten en kraakbeen. Dit heeft invloed op onze beweeglijkheid en gezondheid. Het is belangrijk om te begrijpen wat er door de veroudering gebeurt en hoe we deze veranderingen kunnen vertragen en tegengaan.

Spieren
De spieren nemen in grootte en kracht af. Dit proces, bekend als sarcopenie, kan al beginnen rond het 40ste levensjaar en verergert na het 60ste levensjaar. Dit leidt tot verminderde mobiliteit en een verhoogd risico op valpartijen.

Botten
De dichtheid en sterkte van de botten vermindert, waardoor ze brozer en kwetsbaarder worden. Dit heet botontkalking ofwel osteoporose. De kans op botbreuken neemt hierdoor toe en de wervelkolom kan wat gaan inzakken. Dit begint meestal na het 35ste levensjaar en versnelt bij vrouwen door de overgang (menopauze).

Kraakbeen
De kwaliteit en de dikte van het kraakbeenlaagje in de gewrichten neemt af. Er is dan sprake van artrose. Dit zorgt bij veel mensen voor pijn en stijfheid. Het verlies aan kraakbeen begint rond de leeftijd van 40 jaar.

Wat is kun je eraan doen?
Met deze tips vertraag je de achteruitgang van spieren, botten en kraakbeen. Veroudering is wel af te remmen, maar helaas nooit helemaal tegen te houden.

1. Blijf bewegen
Regelmatige beweging, zoals wandelen, fietsen en krachttraining, helpt bij het behouden van spiermassa en kracht, het verbeteren van de botdichtheid, het verminderen van stijfheid en helpt het kraakbeen gezond te houden.

2. Gezond eten en drinken
Een gezonde voeding met voldoende calcium, vitamine D en eiwitten is belangrijk voor het behoud van gezonde botten en spieren. Eiwitten zitten o.a. in vlees, vis, kip, ei, peulvruchten en soya.

3. Niet roken en overmatig alcoholgebruik vermijden
Roken en overmatig alcoholgebruik zijn slecht voor de gezondheid van de botten en spieren en zullen de afname versnellen.

4. Voldoende slaap
Voldoende goede slaap is belangrijk voor het herstel van het lichaam.

www.hierhebikpijn.nl