Regelmatig zie je sporters en patiënten met tape in allerlei leuke kleurtjes op hun lichaam. Vraag jij je weleens af wat dit voor wondertape is? Dit is kinesiotape en de behandelmethode heet Medical Taping. Deze methode wordt tegenwoordig bij veel klachten gebruikt waaronder het herstel van spierblessures. Hier een korte uitleg over de werking en toepassing van Medical Taping.
Medical Taping Concept
De basis van het Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. In deze periode werden daar tapemethoden met elastische tape ontwikkeld die de bewegingsleer en de kennis over de spieractiviteit in het menselijk lichaam als uitgangspunt namen. De grondleggers van Medical Taping waren er zich namelijk van bewust dat beweging en spieractiviteit onmisbare factoren zijn bij het genezen en voorkomen van lichamelijke problemen.
Wat is Medical Taping?
Medical Taping is een vorm van tapen, waarbij kinesiotape wordt toegepast, om lichamelijke problemen te verhelpen en voorkomen. De elastische tape ondersteund het spierstelsel, lichaamseigen genezingsprocessen. De achterliggende gedachte hierbij is dat spieren niet alleen invloed hebben op de bewegingen van het lichaam, maar bijvoorbeeld ook de bloedsomloop, het lymfestelsel en de lichaamstemperatuur beïnvloeden. Als de spieren niet goed werken, kan dat dus resulteren in uiteenlopende klachten en symptomen. Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren.
Hoe werkt kinesiotape?
Bij het aanbrengen van kinesiotape worden de spieren en gewrichten in (uit)gerekte positie gebracht, vervolgens wordt de tape op de huid aangebracht. Op deze manier blijft volledige bewegingsuitslag mogelijk. Wanneer het lichaamsdeel terug gaat in de natuurlijke ontspannen houding, tilt de tape de huid iets op.
Op de plaats waar de tape is aangebracht zie je golfjes ontstaan, deze worden convolutions genoemd. Hierdoor ontstaat ruimte tussen de opperhuid en onderhuid waarin allerlei receptoren van zenuwen, bloed- en lymfevaatjes liggen.
In de bovenste laag van de huid bevinden zich 85% van de pijnsensoren. Door de tape wordt het pijndempende systeem geactiveerd. De pijn verdwijnt waardoor de cliënt beter kan bewegen en gebruik kan worden gemaakt van de oorspronkelijke spierfunctie. Het resultaat is direct merkbaar binnen de behandeling van de therapeut.
Toepassingen
Medical Taping wordt onder andere toegepast bij de volgende klachten:
- Golfarm
- Skiduim
- Tennisarm
- Carpaal tunnel syndroom
- Hooikoorts
- COPD
- Lopersknie
- Zweepslag
- Hamstring blessure
- Enkelinstabiliteit
- Osgood Schlatter
- Hielspoor of peesplaatontsteking
- Voorste kruisband blessures
- Impingement syndroom schouder
- Lage rugklachten
- Gebroken of gekneusde rib
- Hoofdpijn en nekklachten