023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Bij krachttraining wordt vooral gedacht aan jongeren in de sportschool. Maar ook voor oudere mensen is krachttraining enorm belangrijk. Toch wordt dit nog weinig gedaan. Vaak komt dit door angst of onwetendheid. Het is wetenschappelijk aangetoond dat zware krachttraining beter werkt dan lichte krachttraining.

Afname van spierkracht bij ouderen
Bij iedereen zorgt een oplopende leeftijd voor minder spiermassa en de bijbehorende krachtafname. Dit begint al na het 30ste levensjaar en na de 50 gaan de spieren nog sneller achteruit. Dit gaat heel geleidelijk, waardoor je dit niet merkt. Dit langzame proces maakt het ook erg ‘verraderlijk’. Je merkt ineens dat opstaan uit een stoel niet meer lukt zonder de handen te gebruiken. Of een fles openen gaat niet meer. Maar dit is dus niet plotseling, het wordt alleen ineens duidelijk als het de dagelijkse activiteiten gaat beperken. Naast dat dit gewoon onhandig is, wordt het ook gevaarlijk als lopen, traplopen of fietsen niet meer goed lukken.

Krachttraining voor ouderen
Helaas ontstaat er door de afname van spierkracht vaak beweegangst. Waardoor ouderen niet denken aan krachttraining. Dit voelt als onveilig, ongemakkelijk en ze vinden krachttraining meer iets voor jongeren.  Terwijl het lopen juist meer verbetert door krachttraining dan door bijvoorbeeld looptraining.

Zware krachttraining of lichte krachttraining
Als er dan gestart wordt met krachttraining, is het vaak lichte krachttraining met veel herhalingen. Dit is niet verkeerd, zeker met de gedachte dat ook het (spier-)uithoudingsvermogen getraind moet worden. Vanuit vele onderzoeken is echter gebleken dat zware krachttraining effectiever is. Zware krachttraining betekent een zwaarder gewicht en minder herhalingen. We wisten al dat dit werkt bij jongeren en sporters, maar dus ook bij ouderen.

Krachttraining bij klachten
Krachttraining werkt dus enorm goed als ouderen klachten hebben. Helaas gaat krachttraining vaak wel gepaard met napijn. Pijn in de spieren voelt oncomfortabel, vooral als dit ook nog 2-3 dagen lang aanhoudt. Dit is de bekende spierpijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling om vanuit het niets met zware krachttraining te starten. De gewrichten moeten hier ook aan wennen. Een goede opbouw van lichte naar zware krachttraining is daarom belangrijk.

Krachttraining als preventie
Het is natuurlijk nog veel beter om eerder met krachttraining te starten. Dit voorkomt veel problemen aan het lichaam op latere leeftijd. Door krachttraining blijft het lijf gezond wat zorgt voor een hogere kwaliteit van leven. Krachtafname is zeker het gevolg van het ouder worden, maar wordt ook veroorzaakt door de afname van weerstand. We gaan minder tillen, rennen, klimmen enzovoort. Dit komt door het principe ‘gebruik het, anders verlies je het’. Of zoals de Engelsen zo mooi zeggen; Use it or lose it. Eerder beginnen met krachttraining betekent dus vooral zorgen dat je het spierkrachtsverlies tot een minimum beperkt en zo lang mogelijk zoveel mogelijk blijft doen!

Bron:  www.hierhebikpijn.nl