023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Het menselijk lichaam telt zowel aan de linkerkant als aan de rechterkant 12 ribben. Ze lopen vanuit de wervelkolom (rug) naar de voorzijde van het lichaam toe. De onderste ribben worden ‘zwevende ribben’ genoemd. Maar wat zijn zwevende ribben precies? We leggen het voor je uit.

De borstkas wordt voor het grootste deel gevormd door de ribben. De ribben lopen vanuit de wervelkolom aan de rugzijde met een grote boog naar voren toe. Aan de voorkant zijn de meeste ribben via kraakbeen verbonden aan het borstbeen. De onderste ribben hebben deze verbinding echter niet. Ze worden daarom ‘zwevende ribben’ genoemd.

Omdat zwevende ribben geen verbinding hebben met het borstbeen, zitten ze minder stevig vast dan de andere ribben. Dit maakt zwevende ribben kwetsbaarder dan gewone ribben.

Zwevende rib syndroom

Zwevende ribben kunnen in sommige gevallen pijnklachten geven. We spreken dan van het zwevende rib syndroom. Bij het zwevende rib syndroom wordt de pijn meestal ter hoogte van de bekkenrand gevoeld.

Het zwevende rib-syndroom ontstaat in de meeste gevallen door een verkeerde houding. Denk hierbij aan een scheve zithouding, maar ook aan een scheve houding waarbij zijdelings wordt ingebogen. Mensen die vaak scheef zitten, die vaak zijdelings moeten inbuigen door hun werk of die gebruik maken van fitnessapparatuur waarbij zijdelings wordt ingebogen, kunnen te maken krijgen met deze vervelende aandoening. Een andere oorzaak van de aandoening is ouderdom. Bij oudere mensen worden de tussenwervelschijven dunner, waardoor de wervelkolom langzaam inzakt. Hierdoor kan het uiteinde van de onderste rib bij inbuiging tegen het bekken aantikken, waardoor pijnklachten ontstaan.  Mensen met een scoliose kunnen ook last hebben van dit syndroom.

Bron: hierhebikpijn.nl