023 7 600 600 info@nieuwgroenendaal.nl

Manuele therapie is een behandelvorm die zich kenmerkt door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van de gewrichten van het lichaam. Manuele therapie is er op gericht om met gerichte technieken op deze gewrichten, de beweeglijkheid te verbeteren zodat de functie van het gewricht hersteld kan worden.

Door dit herstel zal er een afname of verdwijnen van de klachten mogelijk zijn. Tevens zal de houding en beweging van het lichaam direct kunnen verbeteren. Ook geeft de manueel therapeut houdings- en bewegingsadviezen die passend zijn voor uw situatie.

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd. Tijdens de opleiding heeft hij extra kennis opgedaan over alle gewrichten met in het bijzonder de wervelkolom. Door zijn opleiding is de manueel therapeut in staat om de oorzaak van je klachten op te sporen en te behandelen.

Onderzoek

Het onderzoek heeft als doel de oorzaak van de klacht te vinden en dit te relateren aan de bewegingsstoornissen die gevonden zijn in de gewrichten. De manueel therapeut zal beginnen met een vraaggesprek en gaat daarna verder met het lichamelijk onderzoek.

Behandeling

Het doel van de behandeling manuele therapie, is het optimaliseren van de bewegingsvrijheid van de gewrichten. Door een verbetering van deze beweeglijkheid zullen de klachten direct kunnen verminderen of verdwijnen.

Oorzaak van de klacht

De oorzaak van de klacht is doorgaans primair gelegen in de gewrichten van het lichaam. De gewrichten zullen aantoonbaar minder goed bewegen en dus voor een bewegingsbeperking en mogelijk pijn zorgen.

Manuele therapie richt zich op het verbeteren van de bewegingsvrijheid, afname van pijn en het verbeteren van uw houding. De behandeling bestaat uit specifieke manuele technieken uitgevoerd door de manueel therapeut, het geven van adviezen, begeleiding en inzicht in gezond bewegen en oefeningen. De specifieke manuele technieken bestaan o.a. uit passieve mobilisaties waarbij er een rustige beweging van de gewrichten plaatsvind, ingezet door de manueel therapeut. Ook maakt hij gebruik van manipulaties waarbij er vaak een hoorbare ‘klik’ te horen is, de inzet bestaat uit een korte, snelle gecontroleerde beweging.

Individualiteit, vorm en functie

Ieder mens is herkenbaar aan zijn eigen bouw, zijn eigen houding en zijn eigen manier van bewegen. Iedereen ziet er anders uit en zal ook anders bewegen.

Het bewegingsapparaat, waartoe alle gewrichten van het menselijk lichaam met hun kapsels, banden, botten, spieren en zenuwen behoren, is een eenheid en functioneert ook als zodanig. De vorm en de functie van die eenheid zijn sterk van elkaar afhankelijk. Zo bepaalt de vorm de functie en de functie de vorm.

De individuele vorm en functie zijn gerelateerd aan de persoonlijke bewegingsvoorkeur. U zult bijvoorbeeld bij het op de fiets stappen, uit gewoonte, met het linker- of rechter been eerst opstappen. Zo zijn er talloze situaties waarin een bewegingsvoorkeur naar voren komt.

Verstoord evenwicht

Het natuurlijke evenwicht van het lichaam kan op vele manieren verstoord raken. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan door: een ongeluk (auto-ongeval, verzwikken van een enkel, val van de trap, etc.), door verandering van werkhouding, ongewone arbeid, knellende kleding en psychische factoren. Hierdoor kunnen allerlei klachten ontstaan. Het bewegingsapparaat functioneert dan niet meer optimaal, dus niet passend bij de vorm van het lichaam. De functie is wat de manueel therapeut kan beïnvloeden en hier zal de behandeling dan ook op gericht zijn.

Verschillende vormen

De verschillende methodes van manuele therapie zijn bij ons in huis en werken nauw samen. Orthopedische manuele therapie, methode Marsman en methode van der Bijl. Onze manuele therapeuten zijn HenkJan Heming, Monique Huygen, Ron Kerkhof en Hans van der Hulst.